Majoritet stödjer friskolor

98186-152749-principal-skinner_large

Lärarnas Riksförbund verkar vara ute på PR-kampanj. Häromdagen skymtade de till i Aktuellt (tror jag det var) och idag har deras ordförande Metta Fjelkner ett inlägg på DN Debatt.

Som så ofta har en opinionsundersökning genomförts och det är glädjande att se att friskolorna har ett starkt stöd. 60 %, en majoritet, tycker att de har haft en bra inverkan på skolsystemet. 

Mer förvirrande är följande passus:

Tre fjärdedelar av både moderata och folkpartistiska sympatisörer anser att eventuella vinster som skapas i friskoleföretagen antingen ska återinvesteras i skolorna eller gå tillbaka till kommunen.

Vad? Skall vi förbjuda ränta på pengar också? Det är ju precis det som vinst är, ränta på en investering. Jag är tveksam till hur man i så fall formulerat frågan… En alternativ frågeställning skulle vara: vill du ha kommunism?

Det är väl självklart att om man som privat aktör tillhandahåller en utbildning, som uppfyller alla kvalitétskrav och granskningar, sedan får ta ut en vinst.

Och varför, varför skulle pengarna gå till kommunen? Sveriges kommuner upphandlar hundratusentals tjänster varje år. De betalar för en vara eller tjänst. De som säljer det till dem gör en vinst. Det är så det funkar, marknadsekonomi hette det visst.

Staten tar ut vinst för Systembolaget och Svenska Spel. Där kan man verkligen diskutera om inte de pengarna istället borde gå till vård av missbrukare och att stävja problemkonsumtion. 

Men en privat aktör måste få ränta på sin investering.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: