Avskaffa värnplikten helt

Svenska folket vill behålla värnplikten, skriver SvD.

Det är märkligt detta. Det finns många yrken som till stor del är inriktade på samhällsnytta och systemskydd. Tex polis, brandkår och akutsjukvård osv.

Varför är det vedertaget att de som sysslar med detta gör det på frivillig basis, professionellt och uppbär lön, när man samtidigt  anses kunna tvingas till soldatyrket, som amatör och för en löjligt låg ersättning?

repmanad
Skulle vi acceptera värnplikt inom polisen, brandkåren eller akutsjukvården? Att en 18-åring efter 3 månaders ”gröntjänst” och en dagspenning på 72 kr tar emot oss i ambulansen när vi fått en hjärtinfarkt? Skall lösa mordutredningar eller släcka elden i ett höghus?

Litar man inte som svensk politiker att ens befolkning frivilligt är beredd att ställa upp för sitt land? Eller att det finns dem som frivilligt kan tänka sig att viga sitt yrkesliv till att försvara vår demokrati?

Visst, det kan vara bekvämt att tvinga folk. Då behöver man inte anstränga sig och kan behandla folk lite hur man vill. Men är det modernt? Värdigt en demokrati? Jag tycker inte det.

Ja, men det är ju så billigt med värnplikt istället för ett yrkesförsvar, säger kanske någon. Jaha, men varför gör vi då inte alla tjänster i offentlig sektor till en fråga om plikt, med en dagsersättning på 72 kr? Kanske ingen bra idé, eller hur. Ett försvar, liksom polis, brandkår eller akutsjukvård måste få kosta. Att det sen finns andra driftsformer än offentlig förvaltning är en annan fråga.

Regeringen har angett att värnplikt i fredstid skall avskaffas. Det är bra. Men samtidigt så behåller man värnplikt i ”orostider”. Som om villigheten att försvara vår demokrati skulle minska då…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: