Sovjetkommunist vädrar morgonluft

Hur var det nu igen?

Under drygt hundra år har politiker sett till att det fria finansiella systemet i allt högre grad inkorporerats in i ett statsfinansiellt komplex. Politiker har sedan satt penningmarknaden i händerna på centralplanerande byråkrater, vilka har reglerat priset på pengar så att det varit för billigt att låna. Därutöver bestämde politiker genom direktiv att de amerikanska bankerna skall låna ut pengar till folk som inte har råd att betala. Detta ledde till att en finansiell härdsmälta spreds över jorden.

När det sedan upstår en brist på krediter så att den artificiellt höga konsumtionshetsen inte längre kan hålla igång så säckar stora delar av näringslivet ihop. 

Då vill politiker återigen ”lösa problemet” genom att kasta skattepengar på livsodugliga företag och därmed i längden hålla resurser borta ifrån livskraftiga företag. 

Låter inte detta bekant? Luktar det till och med  inte lite Sovjet-ekonomi över det hela? Lite kolschos, Gosplan och politbyrå?

Jodå, nu får Lars Ohly & company extra draghjälp av en gammal bekant, nämligen den gamla sovjetpresidenten Michail Gorbatjov.

0506gorbachev 
Denne röde byråkrat har nämligen åter börjat vädra morgonluft. I Herald Tribune hade han häromdagen med en debattartikel om att allt är Thatcher, Reagan och ”nyliberalernas” fel. Nu är tiden åter mogen för starka ledare, kollektivism och en stor stat.

Ja, jag säger då det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: