Läst: Pär Nuder – Stolt men inte nöjd

par-nuder

Har snabbläst Pär Nuders bok Stolt men inte nöjd som gavs ut i slutet av oktober förra året.

För det första måste jag säga att det är svårt att genrebestämma boken. Det är inte en ”vanlig” politisk memoar, snarare en blandning mellan ett politiskt tal och ett längre reportage från insidan av Rosenbad. 

Och inbäddad i händelsernas centrum, i orkanens öga, några steg bakom Göran Persson, är det väldigt tomt. Det är politiskt.

Med politiskt menar jag den typ av fokusgrupps-certifierade och opinionsundersöknings-inriktade politiska svada som nu även vissa borgerliga partier sålt sin själ till. Det är färdigtuggat, ytligt och kvällsnyhetsanpassat.

Nuders bok får mig att tänka på en annan politisk biografi, nämligen Hitlers Mein Kampf. Inte för att det skulle finnas några andra liknelser förutom att när man läst boken tänker: Jaha, var det inte mer än såhär? Här trodde man att man skulle få allt förklarat, de djupa tankarna, det hårdsmälta idéarbetet, bakom alla slogans och soundbites. Men det enda man fick var samma slogans och soundbites. Bakom kulisserna var det tomt.

En sak som man dock måste ge Nuder kred för är hans sätt att forma det politiska språket i ord. Hans många år som talskrivare har således satt sin prägel. Tyvärr märks den negativa aspekten av detta ibland när man läser boken och nästan omedvetet förflyttas till ett förstamajtal. Men som sagt, han kan skriva. 

Boken ger en inblick i maktens epicentrum med socialdemokratiska gardiner. Det är Partiet, det är Göran Persson och det är Mona Sahlin, bland annat. Det mesta i boken utav det interna maktspelet har det redan skrivits om i medierna. Men detta är inte en skandalbok. Som de flesta politiska memoarer är det främst en bok för politiska nördar.  

Nuder är ingen stor ideolog. Hans politiska vision är inte ny. Men en sak hos honom är sympatisk.

Det är att han så tydligt trycker på att socialdemokratins vision om samhället står på två ben, det vill säga att välfärdsstaten kräver en sund ekonomi, ungefär. Och det är klart att man kan inte köra bidragslinjen och samtidigt blunda för intäktssidan. Det här är ju socialdemokratins stora missgrep numera. Men sedan vänder han på det hela och påstår att en sund ekonomi där tillväxt råder kan bara uppnås om folk känner trygghet (det vill säga har ett statligt dirigerat socialförsäkringssystem). Det är ganska tramsigt.

Men det hedrar Nuder att han i alla fall bär på insikten om att man inte kan belasta samhällsekonomin hur mycket som helst utan faktiskt måste lämna lite fri luft och ljus för ekonomin att växa. 

Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Stolt men inte nöjd – en kärleksförklaring till politiken av Pär Nuder

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: