Fed desperat

bernanke

Fed köper långa statsobligationer för 300 miljarder dollar, det vill säga 2, 521 biljoner kronor. Samtidigt köper man bostadsobligationer i de semi-statliga Fannie May och Freddie Mac (typ SBAB) för 750 miljarder dollar(6,304 biljoner kr). 

Dessa pengar: 8, 825 biljoner kronor, är alltså sådana som inte fanns förut utan som den amerikanska centralbanken helt enkelt bestämmer att de skall finnas till. 

Genom att köpa upp bostads- och statsobligationer så minskar man den utestående mängden av dessa. Detta hoppas man i sin tur kommer att sänka  priset på att låna, det vill säga låneräntan sjunker. 

Under lång tid har den amerikanska ekonomin levt på att USA:s statsobligationer har köpts upp av exempelvis Kina. När de nu inte längre har varit lika benägna att köpa amerikanska statspapper i samma takt som förut så har USA kunnat se hur priset för att få låna har stigit, dvs högre låneräntor. 

Nu trycker man alltså upp mer pengar ur tomma intet, för att kunna köpa upp sina egna skulder och därmed få ner räntan igen. Eftersom andra låneräntor följer statslåneräntan så innebär detta att lånen för vanligt folk och företag också sjunker, vilket minskar pressen och kan stimulera konsumtionen när folk får pengar över till annat.

Men, att agera på detta sätt är inte bara okonventionellt, oprövat och osäkert, det sänder naturligtvis även ut vissa signaler: desperation, närmast panik. I mångt och mycket är detta en typ av sista utväg. Detta sänker självklart förtroendet för den amerikanska ekonomin, och dollarn har således börjat ta stryk. 

Värre är att detta inte är ett sätt att lösa det grundläggande problemet, utan snarare ett försök att knuffa det jobbiga framför sig (att sanera sin ekonomi). Det är som en gigantisk version av Lyxfällan. USA betalar sin kreditkortsskuld genom att ta sms-lån, under tiden hoppas man att allt skall lösa sig under tiden.

DN, Marketwatch, WSJ

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: