Hejdå svenska krona

Den svenska kronan har sjunkit till historiskt låga nivåer. Ett visst nyhetsvärde har skapat uppmärksamhet kring valutan och nu har det äntligen börjar bli lite debatt kring det hela.

I Dagens Industri skriver Peter Malmqvist om hur Sverige numera är placerat i samma spann som ekonomierna från det gamla östblocket.

Enligt Malmqvist är det främst den flytande växelkursen som är problemet.

Den flytande växelkurspolitiken borde kallas för den sjunkande välståndspolitiken.

För inflationsbekämpningen har varit god, utrikesaffärerna samt statsbudgeten har haft överskott, utlandsskulden har amorterats, landet har haft en väldigt lång period av arbetsfred, företagen har haft en extremt hög lönsamhet och det har genomförts politiska reformer för ökad valfrihet och konkurrens.

Därmed borde den svenska kronan ”ha förstärkts, inte försvagats”.

Fast nu var det ju så att det inte fanns några alternativ (om man inte räknar in kollektivt självmord) när Sverige införde flytande växelkurs 1992. Och sedan röstade det svenska folket emot att införa Euro som valuta.

En lösning som hursomhelst måste till är att vi får en stabil valuta. Mitt under brinnande krisen 1992 fanns som sagt inget alternativ till att släppa valutan fri, och att införa en fast växelkurs genom att pegga den till en annan valuta, förslagsvis till Euron, är absolut ingen bra idé. Det skulle bli som att äta kaka och inte äta kaka, ha den kvar och inte ha den kvar. Nej, antingen har man en egen valuta eller så ansluter man sig till en större valutaunion.

En del försöker påstå att det inte är någon skillnad på om valutan sköts planekonomiskt i Stockholm eller Frankfurt. Jo, det är en gigantisk skillnad på en valuta uppbackad av en ekonomi med 431 miljarder dollar i BNP och en valuta uppbackad av 11 466 miljarder dollar i BNP.

Sverige har nu två alternativ: antingen att snabbt och fullt ut ansluta sig till euron,eller att lägga om penning och finanspolitiken totalt så att den svenska kronan får stabilitet.

Har man då en sådan liten valuta som den svenska så kräver det en gigantisk insats och ett totalt nytänk. Direktiven till Riksbanken måste skrivas om fullständigt osv.

Som det är nu så börjar man ju nästan slita sitt hår när vice Riksbankschefen Lars EO Svensson talar om den ”idiotsäkra metoden” att deprecera valutan.

Och han har tydligen forskat tillsammans med ‘Helicopter’ Ben Bernanke och Paul ‘Crazy’ Krugman. Godnatt Sverige!

Härmed skall jag börja fakturera alla kunder i euro. Om ett tag blir det väl guld.

För övrigt anser jag att Riksbanken skall avvecklas och att vi inför marknadsränta och marknadsvalutor.

5 svar

 1. Härmed skall jag börja fakturera alla kunder i euro. Om ett tag blir det väl guld.
  Misstanker att politiker skulle satta stopp for det senare – Roosevelt forbjod ju kontrakt stipulerade i guldmangd eller motsvarande varde under depressionen och beslutet uppeholls av hogsta domstolen. Detta ar f o anledningen till att FBI, ATF m fl kunnat ga hart at privata valutor i USA, som t ex ”Liberty Dollar”.

 2. Den dagen blir det väl dags att köpa sig en hagelbrakare och ”dra till skogs”, som Vilhelm Moberg brukade skriva om.

 3. Faktum är att det inte finns några juridiska hinder mot att fakturera i guld.

  Ett prblem är dock att det är svårt att föra konto denominerat i guld.

  Nomura Securities i Japan marknadsför dock en tjänst av den typen och kanske vore det en god sak om laissiz-faire-entusiaster ville öppna ett företag som erbjöd gulddenominerade konton.

  Det är nog tekniskt och juridiskt möjligt.

 4. Förresten:

  E-gold är en möjlighet, men de tar ut förvaringsavgifter och det förutsätts ju nästan att kunderna har konto hos e-gold.

  E-gold saknar kreditrisk.

 5. Ta en titt på hur Nomura Securities guldkonton fungerar. Dessa inkluderar fractional reserve banking, men avgiften är mycket lägre än e-gold. Jag tror att den inom överskådlig framtid kommer att sänkas till noll och troligen stanna där, men den kan till och med bli till en nominell ränta.

  Kanske skulle man kunna se till att Nomuras instrument bleve tillgängliga i Svedala också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: