Europas svek i Afghanistan

afghanistan-help
Europa svarar på ett annorlunda sätt vid förfrågan om hjälp i Afghanistan, ”nej”, ”nej”.

Drar mig till minnes ett samtal från i somras med två amerikaner, båda var demokrater. Naturligtvis kom vi in på det stundande presidentvalet men även den amerikanska utrikespolitiken. Jag ställde mig tveksam till deras vurm för Obamas intention om en mer ödmjuk och öppen amerikansk utrikespolitik. Men de menade att den amerikanska vänstern och europeiska högern skulle passa som hand i handske. USA med sin ledande, men ändock mer ödmjuka stil, och Europa med sin ”soft power” (vad nu det är?).

Jag sa det inte till dom, men tänkte att de var otroligt naiva. Europa, den gamla cyniska horan,som kan tala så fint men göra så illa. EU, detta råttbo av maktpolitik, byråkrati och brist på samlad viljestyrka. Samt då de enskilda europeiska staterna: gamla kolonialmakter och trötta välfärdsstater, som alla tror sig vara guds gåva till mänskligheten, inte tänker de göra ett vitten som de inte själva tjänar på.

På Försvarmaktens hemsida läser jag att antalet svenska soldater som deltar i Isaf i Afghanistan är cirka 375. Men av vad jag förstått av rapporteringen så är numerären stridsoperativa soldater betydligt lägre, typ en skyttepluton.

En skyttepluton alltså. Knappt att man kan försvara ett kommunalhus i valfri svensk landsbygdsort med den styrkan.

Det verkar i alla fall som att USA nu börjar inse att Europa inte är något att räkna med. Antagligen kommer man framöver att börja bedriva en ännu mer defensiv utrikespolitik. Krig och konflikter kommer då att börja öka igen världen över. Det blir kaos och katastrofer, flyktingströmmar och tragik. Här i Sverige kommer säkert ropen att höjas för att FN ”måste göra något”.

Suck.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: