Konstfack, en akademisk lekskola

Efter den senaste tidens debatt om Konstfack, där det är extra intressant att läsa Expressens artikel om konstnären Nug:s ”vetenskapliga essä” som fick betyget godkänt av Konstfacks examinatorer, kan det även vara fascinerande att läsa i Högskoleverkets Utvärdering av grund- och forskarutbildning inom fri konst (Rapport 2007:25 R) [PDF], sida 41:

På magisternivån är det den professor man handletts av som examinerar tillsammans med en extern examinator. För kandidatexamen krävs ca 10 sidor text och för magisterexamen ca 20 sidor, vilket är exceptionellt mycket jämfört med de flesta andra konsthögskolor.

Alltså, handledaren är examinator. Va!?! Förvisso inte ensam, men ändå.

Dessutom, en kandidatuppsats på 10 sidor! Magisteruppsats på 20 sidor!

Helt otroligt. På tio sidor skall man alltså få plats med: sammanfattning, beskrivning av studiens bakgrund, problemdiskussion, problemformulering och syfte, metodredovisning, teoretisk referensram, empiri och analys, resultat och slutsatser.

Och tio sidor för en kandidatuppsats betraktas alltså som exceptionellt mycket!

Tja, vad skall man säga? Det konstiga är att Högskoleverket som helhet är mycket positiv till ”den akademiska utbildningen” på Konstfack. Dags för en ny granskning kanske? Denna gång med aningen mer kritisk hållning.

Att konstutbildning som akademisk vetenskap kan tänkas vara ett skämt kan man ju svälja, men vad i hela friden sysslar Högskoleverket med som aktivt legitimerar skiten?

Se även Johan Ingerös reflektion.

2 svar

  1. Vad Konstfack sysslar med undrar nog många. Det som de skall syssla med, verkar det inte riktigt göra. Jo, som täckmantel till något annat. Som verkar vara förestörelselusta samt krossa samhället mentalitet hos studenterna. Vad har Konstfack förvandlats till?…

  2. […] det kan vi lägga det som klotband uppmärksammar när han läser Högskoleverkets Utvärdering av grund- och forskarutbildning inom […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: