Oetiska och oseriösa Public Service

sverker_olofsson_436702wSverker borde stoppa tv-licensen i tunnan.

Ibland händer det att någon släkting eller bekant får sig hemskickat en vara de inte har beställt, med följer även en faktura samt ett säljbrev som låtsas inte vara ett säljbrev utan är ett dolt försök att lura mottagaren att betala för varan.

Eftersom jag hatar oseriösa företag och dessutom har en viss insyn i konsumenträtt så brukar jag roa mig med att ta mig an dessa fall och då sköta korrespondensen med företaget.

Det är ju inte tillåtet att syssla med så kallad negativ avtalsbildning (Marknadsföringslagen §12). Detta är ju något som bygger på förnuftiga rättsprinciper och är även förenligt med all form av vettig politisk filosofi.

Bra alltså. Men nu är det ju så att det finns vissa företag som har myndigheternas välsignelse åt att faktiskt ägna sig åt sådan här negativ avtalsbindning. Dessutom skickar de ut fakturor på måfå, utan att konsumenten har beställt någon tjänst eller vara. Och som om det inte vore nog så skickar de även ut anställda för att medelst hembesök eller spionutrustning ta reda på om personer använder den produkt som de utan att fråga skickar hem till desamma.

Jag talar naturligtvis om SVT, SR och UR. Det vill säga de så kallade Public Service-företagen. Genom sitt inkasso-bolag Radiotjänst så ägnar de sig åt en indrivningsverksamhet som annars bara brukar förknippas med organiserad brottslighet.

Bara för att man har en tv-apparat och därmed teoretiskt kan ta del av den produkt som SVT/SR/UR sänder ut så skall man betala en ”licens”. Och nu går man dessutom ännu längre och kräver detsamma av alla som har en dator med internetuppkoppling. Detta eftersom de teoretiskt kan ta del av SVT/SR/UR:s utbud.

Det är lika sjukt som att jag skulle kräva pengar av SVT/SR/UR för att de kan tänkas ha möjlighet att någon gång råka surfa in här.

Det finns egentligen bara två renhåriga alternativ för Public Service-företagen (om de överhuvudtaget skall vara kvar).

Det första, och i mitt tycke bästa, vore att deras tv-utsändningar blir en betaltjänst. Idag när alla gått över till digital-tv borde det vara en lätt sak administrera så att endast dem som frivilligt betalar ”licensen” får rätt att ta del av utbudet. Detsamma kan gälla för deras sändningar på webben. Det borde inte vara några större problem att införa en spärrtjänst för dem som inte betalar ”licens”.

Det andra alternativet är att man klassificerar Public Service som en samhällstjänst, liknande polis, brandkår och ambulans. Då bör också finansieringen ske på samma sätt, dvs över skattsedeln. Expressens Ledarsida förespråkar idag denna lösning.

Hursomhelst är det dags att regeringen tar initiativ och sätter ned foten. Antingen nedläggning, betaltjänst eller skattefinansierad samhällstjänst.

PS. Här är ett ganska roligt exempel på någon annan som är lack på SVT/SR/UR.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: