Alkoholpolitiken antagligen fortsatt rigid

vingardsbesok

För att kunna köpa med sig en flaska vin från besöket på vingården blir man troligen även i fortsättningen tvungen att resa utomlands till något av de 190 självständiga stater som inte har ett formellt detaljhandelsmonopol. Till vänster kungaparet i Australien.

Alkoholutredningen, som jag tidigare nämnt, kommer enligt det senaste budet att presenteras den 3 mars. Det verkar dock som att Systembolagets formella detalhandelsmonopol räddas av en juridisk limbo-piruett.

Alkoholutredningen ja, dels handlar den om regelförenklingar och en översyn av det lapptäcke till alkohollagstiftning vi har i det här landet. Och det är ju bra.

Sen kommer lite andra saker att ha behandlats. Tex sanktioner gentemot butiker som säljer folköl till ungdomar typ samt sådant som har med marknadsföring av alkohol att göra.

Vidare kommer det att utredas svensk alkohollagar i relation till privatimport, dvs sådant som Sverige fått smisk av EU för.

Intressantast är dock det som har med Systembolagets så kallade ”monopol” att göra (har tidigare skrivit om att det inte är ett monopol, det är en Potemkinkuliss som tragikomiskt hålls igång för den heliga restriktiva alkoholpolitikens skull).

Vi har ju numer vinproducenter och dessa skulle tycka det vore fint att kunna sälja detta vid sina vingårdar. Det skulle säkert inverka bra för den kommunala skattebasen, sysselsättningen osv. samt även vara en mycket välkommen inkomstkälla för dessa kämpande småföretagare som annars enbart har giganten Systembolaget som motspelare.

Nu när jag hört mig för så verkar man dock på socialdepartementet vara ganska säkra på att sådan här gårdsförsäljning troligtvis inte kommer att vara koscher för EU, som ju har gett Sverige ett undantag för just ett formellt detaljhandelsmonopol för försäljning av alkohol.

Ja, du hörde rätt. Enligt EU:s lagstiftning så bör sådanhär gårdsförsäljning av vin vara tillåten, men, eftersom Sverige har trixat till sig ett undantag för guldkalven Systembolaget så vore det emot EU:s regler att tillåta för tillresta vinprovare att köpa med sig en flaska hem från den svenska vingården.

Ridå.

PS. Det finns naturligtvis en liten chans att utredaren kommer fram till något djärvt. Om inte så ligger valet mellan det formella monopolet och vingårdsförsäljning. En ganska ojämn vågskål med tanke på den svenska alkoholdebatten.

PS2. Om en annan aktuell statlig utredning, kulturutredningen, tycker jag att Fytne skrivit bäst om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: