Riksbankens väg till helvetet

Riksbanken sänker räntan med 1 %.

Jaha. Suck.

Budskapet är klart. Den svenska ekonomin är härmed deklarerad som urusel. Och när kronan började hämta sig mot euron och man kunde börja bli något litet optimistisk igen så toksänker man räntan ytterligare. Och där försvann 40 öre per euro i ett nafs.

Signalen till svenska folket genljuder på ett öronbedövande sätt i mistluren från Riksbanken. Spara för guds skull inte, amortera inte, ta inget förnuftigt ekonomiskt ansvar. Låna mer, konsumera över era tillgångar.

Att detta i längden kommer att leda till inflation och gigantiska räntehöjningar är inget vi ska bry oss om. I längden är vi alla döda. Bubblan måste hållas vid liv, den får inte spricka nu. Att den kommer att spricka förr eller senare ska vi inte tänka på nu, verkar Riksbanken mena.

Men bubblan kommer förr eller senare spricka. Och nu skall den tydligen blåsas upp ännu större. De galningar som nu ger sig in på bostadsmarknaden borde inte i framtiden på något som helst sätt ”räddas”. De borde istället omyndigförklaras.

Och för övrigt anser jag att Riksbanken borde avskaffas så att marknadsränta kan införas.

Se SvD, AV, VA, DN

Annonser

2 svar

 1. ”De galningar som nu ger sig in på bostadsmarknaden borde inte i framtiden på något som helst sätt “räddas”. De borde istället omyndigförklaras.”
  —-
  Jag vet inte om det så galet, snarare rationellt på ett väldigt skruvat sätt: kortsiktigt kanske det är galet, men i och med att många aktörer vet att hyperinflation eller stagflation är att vänta och besparingar därmed blir värdelösa så är det fullt rationellt att få ett stort lån avskrivet av låga räntor och inflation, istället för att behålla livsbesparingar som snart är värdelösa.
  Alla vet att stat och riksbanker väljer inflation över sund politik varje gång.

  Det räcker med att se tillbaka till 70-talet hur den generation i princip fick sina hus och hem gratis tack vare inflationen.
  Lyckas de blåsa upp bubblan en sista gång omän tillfälligt kan stora lån och fasta tillgångar istället för rena pengar vara en vinnare.

  Det är fullständigt uppåt väggarna, men det är världen vi lever i.

 2. Jag håller helt med, Riksbankens räntesänkningar är oansvarliga. För att rädda det finansiellasystemet måste Riksbanken låna ut pengar till bankerna, men de kan göra det till en normal ränta och behöver inte sänka den till 1%.

  Målet med att sänka räntan är att få hushållen att belåna sig mer och konsumera mer så att fallet i exporten kompenseras. Greenspan provade samma poltik under 2001, det ledde i förlängningen till en finanskris!!!

  Förhoppningsvis kan min debattartikel på SVD få igång en debatt innan det är för sent:

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2463343.svd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: