Styrhjul med stödhjul?

trehjuling1Framtiden 2010?

Läste någonstans den underbara liknelsen mellan den rödgröna koalitionen och en trehjuling. Det handlar nämligen om någon slags diffus ‘social trygghet’ å ena sidan tillsammans med en likna diffus ‘klimatvurm’ å den andra sidan. En trehjuling är ju både klimatsmart och de tre hjulen ger onekligen en viss trygghet, men kontentan är att det rör sig om något som befinner sig på dagisnivå.

Det senaste som hänt inom de rödgröna är en träff på Bommersvik i helgen. Vad som framkommit är att Socialdemokraternas ledning med Mona Sahlin i spetsen verkar vika ner sig för ”kamraterna” vad gäller energipolitiken. Samtidigt som Alliansen kommer med en förlösande uppgörelse om slopandet av de korkade förbuden för kärnkraft samt en gigantisk satsning på alternativa energislag så är Sahlin beredd att så på splittringen inom sitt eget parti.

Främst industrifacken, men även de mer ekonomiskt verklighetsnära delarna av partiet förstår ju att Sverige inte kan fortsätta med en låst och förödande energipolitik i trettio år till. Dessutom har de insett att Miljöpartiets utopiska seanser och önsketänkande kanske inte bara skulle destruera det som finns kvar av livskraftigt näringsliv utan även belasta statsbudgeten bortom sans och vett. På så sätt fungerar den fackliga delen av socialdemokratin som en förnuftig röst inom vänstern, åtminstone i denna fråga.

Annars är det ju inte så att det partiöverskridande samarbetet i sig saknar frågor av sprängkraft. Skolpolitiken – är socialdemokraterna även här beredda att överge sin omprövade linje? Europasamarbetet, försvarspolitiken, tja utrikes och säkerhetspolitiken överhuvudtaget – här finns ju även skilda åsikter inom S-partiet. Sedan har vi frågan om den offentliga sektorn och skatterna – Socialdemokraterna har visat tecken på en, om än liten, omprövning men riskerar att bakbindas av de reaktionära vänsterpartisterna.

Sedan kommer, som Göran Eriksson i SvD påpekar, de ”idealistiska” frågorna om flyktingar och integration. En politisk gren där såväl MP som V tävlar om att vara ”finast” och inte tvekar för höga brösttoner. Detta i kontrast med socialdemokraternas något mer pragmatiska smutsiga fingrar, även om man så klart låtsas vara lika ”fin”. Man har nämligen en insikt om att vill man vara ”snäll” så får man också vara beredd att ta hand om konsekvenserna samt att vägen till helvetet är kantat av alla dess goda föresatser. Allierar S sig nu med synsättet hos V och MP så läggs flanken mot SD vidöppen. Det kan knappast vara en god taktik. Om man inte kan ge besked i denna verkliga, svåra, politiska fråga så skall man nog inte skrika som högt om att andra bör ta ställning till det parlamentariska underlaget, med ett förmodat SD i Riksdagen.

Höger? Vänster? Framåt eller bakåt?

Mötet i Bommersvik lovade dock inte mycket. Förutom vad som verkar vara en enad linje i energifrågan så var det mest tal om att man var ”överens om att komma överens” samt att politiken blir färdig ”i god tid före valet” etc.

Sanningen är nog den att ingen vet nu vart åt trehjulingen färdas. Inte ens de själva. Kommer Sahlin kunna dra ihop stödpartierna åt sitt håll, dvs den så kallade omprövade socialdemokratin, som efter viss självkritik åtminstone ruckat något på skolpolitiken samt sin syn på jobbpolitiken, offentlig sektor och skatterna? Eller lyckas vänster-reaktionären Lasse samt miljöflummarna Peter och Maria att förtöja S-jätten vid sin sida? Och blir det så pass stabilt så att ingen får lust att bli fribrytare?

Eller, är det möjligt att de tre partierna faktiskt kan nå fram till något nytt? Något gemensamt som är så att säga en dialektisk syntes av de tre, faktiskt väldigt olika partierna? Väldigt tveksamt.

Krisprogram

Intressant också att de nu tillsatta arbetsgrupperna alla är inriktade på antingen den ekonomiska krisen eller ”klimatkrisen”. Nog för att det just nu är kritiskt på många områden i vårt samhälle, samt att ett förslag på vad de rödgröna har för förslag på hur vi skall ta oss ur en global finansiell kris kan vara intressant, just med tanke på dess kritik av Alliansens åtgärder. Men jag tror att vad väljarna vill veta inför valet 2010 är åt vilket håll de vill leda Sverige under de då närmsta fyra åren.

Se även AB 1, AB 2, SvD Ledare

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: