Baltikum och SEB

Redan utan en devalverad valuta har bönderna i Lettland svårt att betala sina lån. I fransk anda rullar nu traktorer med ilskna bönder in i Riga. De kräver ett utökat stödpaket och det agrara partiet hotar att lämna regeringskoalitionen om inte regeringen beslutar om detta idag.

Och vad gäller SEB så kom idag envisa uppgifter om en nyemission på15 miljarder och aktiestopp. Något liknande var väntat. Genom vinrankorna har jag tidigare hört om halverade projektbudgetar, nedfrysta nysatsningar och att allt tidigare tal om Baltikum plötsligt försvann i den företagsinterna offentligheten, likt en misshaglig partipamp bortretuscherad från ett officiellt foto i Sovjetunionen.

Som jag skrev igår så ser det mycket  illa ut i Baltikum, tror vi bara har sett början på detta debacle. SEB drog dock i bromsen tidigare än Swedbank. Analytiker har menat att deras satsning där har varit hanterbart i sig. Men SEB har också en stor obligationsportfölj med många risker (se Affärsvärlden), dessutom sitt äventyr i Ukraina samt en rörelse i Tyskland som gått dåligt och man vill sälja, men ingen verkar vilja köpa. Det må vara allt sammantaget, inklusive kreditförluster i Sverige, som torde ha ställt banken på pottkanten. Men när SEB släpper siffrorna för Baltikum har vi facit.

Blir det en kalldusch då så kan man anta att Sverige vaknar och märker att man dragits in i finanskrisen, på riktigt.

falkengrenFör övrigt noterbart att storägarna Wallenberg följer sin tradition av att undvika statliga garantipaket. Vi får väl se om det håller, i värsta fall riskerar man att styckas. Och hur länge sitter VD Annika Falkengren kvar är det många som undrar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: