Mycket illa i Baltikum

I förra veckan gick Swedbanks chefsanalytiker i Baltikum ut med en konjunkturrapport som mest liknar ett kondoleansbrev: Lettland kraschlandar i år, enligt den dystraste beräkningen sjunker BNP med 10 % (!) Även Estland och Litauen släpar sig fram likt skadeskjutna kråkor med minus 7 respektive 4,5 procents minskad BNP detta år.

Merrill Lynch har  beräknat devalveringsrisken i Baltikum till så mycket som 33%. SEBs och Swedbanks rävsax ser därmed ut att slå igen med besked.

Samme baltiske chefsanalytikern uttalade sig också i estnisk media om att Estland  är ”nära bankrutt”. Detta kan möjligen undvikas om regeringen lyckas skära ned utgifterna i statsbudgeten med 30 %. Är det överhuvudtaget möjligt? Kan björnar skita på toaletter? Kan påven ha på sig en fräck keps? Den som lever får se.

Drar mig dock till minnes en kolumn i DN av Lars Jonung där han framför åsikten om att det var övergången till en rörlig växelkurs som den svenska 90-tals krisen hävdes. Detta sätter han i relation till Göran Perssons saneringspolitik som han menar felaktigt mytologiserats som den svenska ekonomins räddning. Perssons budgetsaneringen försvagade snarare återhämtningen genom att den ledde till lägre tillväxt samt ökad utslagning på arbetsmarknaden.

Naturligtvis är det en partsinlaga, men Jonung hänvisar till färska rön hos aktuell forskning om dessa så kallade balansräkningskriser. Naturligtvis är god balans mellan offentliga utgifter och skatter nödvändigt, och den rådande budgetregimen har tjänat och kommer att tjäna Sverige väl. Men det bör stå klart att det först och främst är en fri växelkurs som kan häva krisen i Baltikum. SEB och Swedbank måste ta den smällen.

Ett svar

  1. A healthy deflation will do the job.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: