Globala ekonomiska risker

World Economic Forum har ju nyss avslutats i Davos. Vad som intresserar mig mest är  nätverket  för studier av globala risker. I den senaste rapporten som presenterades i Davos i år så listar man inte mindre än 36 globala risker.

Vad som är intressant är dock att det främst är de ekonomiska globala riskerna som man pekar ut nu i ljuset av finanskrisen. Det som särskilt lyfts fram är riskerna med en ekonomisk nedgång i Kina.

Kina riskerar att landa mycket hårt i år (att BNP sjunker med 6% eller mer). Vilket är bekymmersamt, inte bara för kineser, eftersom Kina varit motorn i de senaste årens ekonomiska uppgång.

En annan tydlig ekonomisk risk som pekas ut, och där påpekandet kanske inte är så populär i alla läger, är att ett flertal länder kommer att bygga upp gigantiska budgetunderskott i sina försök att spendera sig ur lågkonjunkturen.

Den ökande skuldsättningen riskerar nämligen att leda till statsfinansiella kriser eftersom utländska långivare för eller senare kan tappa förtroendet. Därmed riskerar de ytterligare valutaförsvagningar eller annat finansiellt förfall.

De länder som specifikt pekas ut är USA, Storbrittanien, Frankrike, Italien, Spanien och Australien. (Själv har jag nu sett till att jag inte har några statsobligationer från dessa länder i min portfölj).

Ytterligare en central ekonomisk risk är faran för en spiral av fallande priser på realtillgångar. När priser på diverse tillgångsslag faller i stor mängd kan det tvinga fram banker att börja göra nedskrivningar, vilket leder till fortsatt fallande priser och därmed är en negativ spiral igångsatt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: