Knappast 30 år till

27iran600

Imorgon ”firar” den iranska revolutionen 30 år. Den 1 februari 1979 startade tre decennier av teokratisk diktatur, förtryck och lidande.

Precis som vid de socialistiska revolutionerna lovade de shiamuslimska mullorna att det lokala exemplet bara var början på en världsomspännande omvälvning. En konflikt på global skala skulle leda till ett nytt, ”rättvist”, samhälle. Prästernas diktatur istället för proletärernas.

Men likt socialismens prelater i Ryssland och Kina, har även religionens iranska fascister till stora delar misslyckats med sitt mål.

Förvisso har man lagt Syrien i sitt knä som en lydig hund och i Libanon finns dotterpartiet Hizbollah. Vidare har man en lång historia av att stödja diverse terroristgrupper, senast talibaner och grupper i Irak. Men någon slags stabil motsvarighet till Komintern är man väldigt långt ifrån. På senare år har man ju även i princip adopterat det sunnimuslimska Hamas som finns i Gaza.

Men, Irans försök att underblåsa situationen i Irak har, i alla fall för tillfället, misslyckats. Och när Israel nu senast besvarade åratal av raketbeskjutning från Hamas så bestod Irans stöd enbart av varm luft.iran_rev2

Vidare kan man se tecken på en relativt stor instabilitet. Irans framtid kommer säker mer att likna Sovjets öde än att man till exempel skulle klara det kommunistiska Kinas reformering av sin ekonomi till dagens skvader.

Särskillt i dagsläget ser det tufft ut i detta land där den absoluta huvudparten av statens intäkter kommer ifrån oljan. En råvara som sett ett kraftigt prisfall det senaste året.

Detta är en ansträgning som heter duga för ett samhälle vars offentliga sektor är mycket ineffektiv, korruptionen är utbredd, byråkratin invecklad och näringslivet primitivt. Förvisso lär man ha byggt upp en stor valutareserv under oljeboomens år, men problemen i ekonomin som helhet är gigantiska. Med en inflation på 26,4 % och en arbetslöshet på 10 %, i början på en global lågkonjunktur, lär det inte bli lätt.

Det verkar dessutom extremt svårt att reformera ekonomin. Försöket att iran_revinföra moms fick till exempel läggas ner efter stora protester. En sådan svag administration kan inte klara av att försöka sig på det kinesiska exemplet. Därför är det troligare med en sovjetisk implosion i så fall.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: