Facket tänker till

wanja-lundby-wedinLO:s ordförande kan behöva läsa på.

Industrifacken, de sex fackförbunden som står bakom Industriavtalet, gick idag ut med ett pressmeddelande (se LO-tidningen, Dagens Arbete, E24) om att företagen borde satsa pengar på att utbilda överflödig personal. Det kan man ju få tycka, men det intressanta är att de kopplar detta till företagens aktieutdelning.

Man menar nämligen att ”nu är det hög tid för företagens ledningar att ta sitt ansvar. Istället för att dela ut stora belopp till aktieägarna och samtidigt säga upp anställda bör företagen nu använda pengarna till utbildningar av de anställda”.

Det är dock svårt att veta om detta handlar om medveten demagogi eller bara avgrundsdjup dumhet. För det finns ju ett litet, litet problem.

Det är nämligen inte företagens ledningar som bestämmer över aktieutdelningen, det är företagens ägare, dvs aktieägarna, som på bolagsstämman beslutar om nivån på en eventuell vinstutdelning.

Företagens ledning, dvs bolagsstyrelserna är alltså underordnad ägarna. VD är underställd styrelsen.

Om Industrifacken vill påverka aktieutdelningarna är det naturligtvis fritt fram för dem att köpa på sig aktier i berörda företag. Fackförbunden äger ju förresten redan stora mängder aktier, så egentligen borde en viss utdelning ligga i deras eget intresse.

2 svar

  1. Jag tror att både fackförbunden och de andra ägarna skulle få ut ännu mer i utdelning om man använde en del pengar till att utbilda personal som har tid över. Många företag tror jag skulle ha en klar konkurrensfördel av att ha nyutbildad personal på plats när konjunkturen vänder. Rekryteringarna gjorda, färdigutbildad personal som kan verksamheten. Som jag ser det är det win-win på Industrifackens förslag. Men vågar ägarna, utöver facken, tänka långsiktigt?

  2. Jag är övertygad om att den absoluta majoriteten stora företagsägare förstår vikten av att knyta till sig och utbilda personal som för tillfället är överflödiga. Sen är det ju alltid en ekonomisk riskbedömning av hur pass mycket man skall investera i sådana åtgärder. Går man för långt riskerar man göra om företaget till ett socialkontor.

    Men som sagt är jag övertygad om att man är medveten om dessa avvägningar hos företagen. Så här tror jag inte facken kan göra särskilt mycket nytta angående det.

    Men det är främst kopplingen till aktieutdelningen som stör mig mest. Valet står liksom inte mellan det ena eller det andra. Därför är det så löjligt att ‘villkora’ om aktieutdelningar.

    Soliditetsbehov skiljer sig från bransch till bransch och kan också förändras över tid. Detta är alltid upp till ägarna att bedöma. Själv föredrar jag långsiktigt ägande och är inte så förtjust i ‘aktie-aktivism’ och dylikt. Det är dock min bedömning att det svenska skattesystemet inte gynnar framväxten av klassiskt långsiktiga ägare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: