Samtidigt i FN – krigsförbrytare firar

un-security-council
Den Sudanesiska regeringen har tilldelats ordförandeskapet i G-77, en intresseorganisation inom FN. För detta föräras de lyckönskningar av FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

Det hela firades i fredags med en bankett i FN-skrapan i New York. Middagen beskrivs som magnifik med bland annat isskulpturer på borden, maten bestod av hummer och räkor på en bädd av is samt chokladdraperade jordgubbar.

Samtidigt så uppvisar uppemot 25% av barnen i Darfur, i åldrarna mellan ett halvt och fem år, tecken på undernäring , enligt Unicef (PDF).

Ej heller att förglömma är att Colin Powell redan 2004 anklagade regimen i Sudan för folkmord i Darfur. Eller att Internationella brottmålsdomstolen förra året anklagade Sudans president Omar al-Bashir på tio åtalspunkter, inkluderande krigsförbrytelser och brott mot nänskligheten.

Men det rör inte FN ryggen. Nä, istället får nu regimen i Sudan ökad legitimitet och dessutom ett visst inflytande över budgetfrågor. Ganska bra att ha hela G-77 med sina 130 länder bakom sig om tillexempel Ban Ki-Moon skulle få för sig att propsa på mer resurser till fredsstyrkan i Darfur, UNAMID.

Se även Inner City Press samt The Rosett Report

janeliasson
Jan Eliassons insats som FN-medlare i Darfur
var ett fiasko och renderade en hel del kritik.

Ett svar

  1. Kan inte låta bli att kommentera då Eliasson har en bild på sig. Den mest okunnige och verdervärdige (å så har vi Schori men det är en annan sak). Jag kommer ihåg Eliassons erbarmeliga försvar för palestinska terrorister gick ut på att ”solen värmer men blåst får en att krypa ihop”, alltså man skall vara snäll emot terrorister annars blir de arga. En mer naiv konklusion har jag aldrig hört. Detta var många år sedan. Säkerligen minst 20. Efter att ha läst John Boltons bok så förstår man är mer Elisasons tillkortakommanden. Eliasson nämndes bara i ett stycke i boken men tom Annan rättade Eliasson i ett möte där bara 5-6 personer var nävarande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: