Om pengarnas utveckling

P J Anders Linder på Svenska Dagbladets ledarredaktion har vid ett par tillfällen hänvisat till boken The Ascent of Money av Niall Ferguson.

ferguson

Ferguson är historiker med finansiell och ekonomisk historia som specialitet.

Har själv inte läst boken men har sett tv-serien från brittiska Channel4 som bygger på Fergusons bok om den finansiella utvecklingen genom historien.

Tyvärr går det inte att se tv-avsnitten på Channel4:s hemsida om du inte har en ip-adress från Storbrittanien eller Irland. Den går dock att ladda ner från en piratbukt nära dig.

Kan starkt rekomendera The Ascent of Money till alla som är intresserade av den finansiella historien, från urtida Mesopotamien till samtida kreditkrasch. Den pedagogiska ciceronen Ferguson tar tittarna med över hela världen i sin jakt på att illustrera finansväsendets krönika.

På vägen får man lära sig om pengarnas ursprung, om obligationer, aktiebubblor, försäkringar, subprime-debaclet samt dagens sammantvinnade amerikanska och kinesiska ekonomierna.

Dessutom bjuds på många kul fakta, som till exempel att benämningen bank kommer ifrån ordet bänk. De första bankirerna i Venedig satt nämligen på bänkar då de tog emot hugande låntagare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: