Systembolaget är inget monopol

Det är lite lustigt. Så fort statistiken kan visa en viss försäljningsökning för Systembolaget så sprids detta som en löpeld genom de svenska medierna.

”Svenskarna gillar Anitras vin”, ”Vinet kan bli dyrare”, ”Svagare krona hotar pressa upp vinpriserna” samt ”Festen är över – vinet dyrare”.

Men, när det kommer till det riktigt intressanta som statistiken visar, är det dödstyst i medierna.

För det är ju så att oavsett hur Systembolagets politiska beskyddare propagerar för det som något bra, så utgår man ifrån att Systembolaget är ett monopol.

Det är bara det att detta inte stämmer. Förvisso är det så rent juridiskt, endast Systembolaget får sälja sprit, vin och öl i butik.

Men det är ej heller någon hemlighet att det finns sådant som smuggling, hembränning, internetförsäljning samt egen import.

Vad som aldrig kommer fram är hur liten del av den samlade försäljningen av alkohol som Systembolaget står för. Jag kan inte tyda statistiken från SoRAD (forskningscenter på Stockholms universitet) på annat sätt än att ”monopolet” Systembolaget har en total marknadsandel på enbart cirka 54 % (själva anger Anitra Steen 56 % i bolagets senaste delårsrapport).

Så i realiteten är Systembolaget långt ifrån ett monopol. Detta tar svenska medier aldrig upp i sammanhanget, då de så gärna annars går Systembolagets ärenden genom att rapportera marginella försäljningsökningar om tex vin.

Systembolaget är ett stort misslyckande. Och själv har jag aldrig förstått meningen med att behandla Sveriges vuxna som om de vore livegna eller barn. Vad skiljer egentligen Danmark från Sverige, som gör att man som svensk, men inte dansk, är hänvisad till en statlig butik för att köpa sitt middagsvin?

Trots allt är det bara 4 av världens 80 demokratier (Economists IUID rating 6-10) här i världen som anser att de egna medborgarna måste vända sig till ett statligt detaljhandelsmonopol om de vill köpa alkohol.

Önskar helt enkelt en mer ifrågasättande och kritisk bevakning av Systembolaget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: