Mer skatteintäkter med platt skatt

Brukar då och då bläddra igenom vad som sägs och skrivs av regeringens globaliseringsråd. Ämnet intresserar mig, dvs de utmaningar som vårt land står inför i en allt mer internationaliserad värld.

Speciellt det här med skatter är intressant. Vad händer med skattebasen då folk tenderar att bli mer rörliga och öppna för sin omvärld? Globaliseringsrådet har en särskild skattegrupp som leds av socialdemokraten och numera före detta SSU:aren Kjell-Olof Feldt.

Bland annat har man anlitat akademisk expertis som nu har lagt fram en rad intressanta rapporter.En som jag särskilt fastnade för är Svenska skatters legitimitet i en tid av globalisering (PDF) av Katarina Nordblom, nationalekonom och skatteforskare på Handelshögskolan i Göteborg.

Rapporten i sin helhet är kanske inte helt uttömmande, det är nämligen enbart en arbetsrapport, men som snabbt underlag ger det en bra blixtbelysning.

Nordblom påpekar den enkla slutsatsen att den svenska skattepolitiken utsätts för ett allt högre tryck i takt med en ökad internationalisering. Intressantare är hennes påpekande kring att om man ska behålla ett högt skattetryck, då behöver man motivera det mycket bättre än man gjort hittills.

Nu tror ju inte jag själv på att vi bör ha så höga skatter som vi har i Sverige. Därför tycker inte jag personligen att man i högre grad heller skall motivera skatterna vi har.

Men det intressanta är att Nordlund, som ju forskat kring människors attityder till skatter, har identifierat att svenska folket redan i det rådande läget saknar förståelse för de höga skatterna. Hon hänvisar exempelvis till en rapport från Skatteverket som visar att hela 42 % tycker illa om det svenska skattesystemet.

Men intressantast med rapporten är dock det som framkommer om så kallad platt skatt.

Alternativet med en platt skatt har diskuterats även i Sverige som ett sätt att anpassa vår skattelagstiftning till omvärlden på ett konkurrenskraftigt sätt. I Lundgren m.fl. 2008 räknar man på en proportionell skattesats som skulle ge samma förluster i totala skatteintäkter som jobbskatteavdraget. Skattesatsen skulle t.o.m. bli lägre en dagens lägsta kommunalskatt, främst eftersom effekterna av höginkomsttagarnas ökade arbetsutbud skulle bli stora. Således vore det fullt möjligt att införa en platt skatt även i Sverige utan alltför omfattande kostnader.

Detta är ju rent häpnadsväckande! I Sverige har vi ett redan krångligt skattesystem. Och istället för att krångla till det mer, med jobbskatteavdrag osv, skulle man kunna slimma lagstiftningen genom att införa platt skatt. Och, dessutom få in mer skatteintäkter!

Dock föreslår Nordlund istället slopad värnskatt och ytterligare höjning av brytpunkterna för statlig skatt. Antagligen på grund av att något mer radikalt skulle vara mycket svårt att sälja in. Sverige har ju som bekant sin beskärda del av socialistisk hjärntvätt.

bamse_skattOch jovisst, slopad värnskatt och höjda brytpunkter det är alltid något. Men i Sverige verkar det som att allt som är krångligt och byråkratiskt skall lösa med mer krångel och byråkrati. Även om det blir en förlustaffär.

Bara i Sverige barn, bara i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: