Faber sågar dollarn

faberMarc Faber, även kallad ”Dr Doom”, har under de senaste dagarna besökt Skandinavien på en seminarieserie anordnat av Skagen fonder, en av de bättre fondförvaltarna (gillar särskilt Kristoffer Stensrud).

Faber har aldrig varit någon större optimist, men det har mest blivit något av en mediegimmick. Faber är först och främst en investerare som satsar på att gå mot trenden, eller rättare sagt ligga före alla andra så pass mycket att man lätt hamnar på motsatt kant från den rådande uppfattningen. Eftersom detta blir tydligast då han är pessimistisk när andra andra är optimister, blir det detta man minns honom för. Något som han själv har tagit till sig i sin image.

Rubriken på hans senaste marknadskommentar är ganska talande: The Future of Pessimism Has Never Looked Brighter (Pessimismen har aldrig haft en ljusare framtid).

Nu är det ju så att många analytiker faktiskt anser att en vändning i världsekonomin kommer att komma kanske redan i år. Faber håller naturligtvis inte med. Visst kan det vara köpläge för aktier, men absolut inte för några större positioner, menar han.

Men det jag gillar med Faber är att han påpekar de stora problem som finns av monetär art. E24 refererar till en intervju i Dagens Næringsliv:

Den amerikanska staten kommer att gå i konkurs. Det finns många sätt att gå i konkurs på. Den amerikanska regeringen kommer att betala tillbaka lånen, men på grund av den amerikanska centralbankens omfattande utskrift av pengarna kommer det att vara värdelösa amerikanska dollar

Räntorna har sjunkit så pass mycket att de flesta tillgångar ger väldigt låg avkastning, anser Faber. Med närapå nollränta i USA så finns inget krut kvar för den amerikanska centralbanken. Och med en så pass pessimistisk syn på världsvalutan dollar så finns det egentligen bara ett sätt att skydda sig: guld.

Gillar också hans svar på frågan om vad han skulle göra om han vore centralbankschef i USA:

Avgå, svarar han blixtsnabbt och jämför sedan den amerikanska ekonomi med ett lik. Det är som om du var läkare och någon ber dig ta hand om en död patient. Det är ingenting att göra.

Webbsändningar från seminariet med Skagen fonder kan du se här. Rekomenderas! Bland annat påvisar han att det finns en bubbla i amerikanska statsobligationer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: