Läst: Ett annat liv – PO Enquist

enquist_po_1
Utöver den oblygt långa önskelista med böcker som givits vänner, familj och släkt inkom även en i förväg oönskad bok i julklappssäcken. Det var PO Enquist senaste – hans självbiografiska Ett annat liv.

Skall erkänna att det inte var med ett hundraprocentig uppriktighet som givaren tackades för julklappen, men nu har ett mejl skickats som höjer denne till skyarna för sitt kloka val.

För det är ett mästerverk, ett sant mästerverk.

Min aversion mot författaren byggde främst på hans politiska hemvist, ”socialdemokratisk intellektuell”, som samarbetat mycket med den ”vänster-intellektuelle” Anders Ehnmark, gammal VPK:are och medarbetare på Norrskensflamman då tidningen fortfarande hyllade en sedan 20 år död och begraven Josef Stalin. Ta sedan med Enquist puerila uttalande om hur de Röda Khmererna städade ‘horhuset’ Phnom Penh.

Dessutom hade jag läst Lewis resa, en bok om pingstväckelsens förgrundsgestalter, som förvisso var en god läsupplevelse och gav en insiktsfull bild om denna tidiga tid i denna typ av väckelsekristendom, men som samtidigt rymde en konstig känsla, eller ton, i relation till densamma. Jag fick känslan av att författare Enquist hela tiden i sin betraktelse och berättelse sköt en tunn men okrossbar glasvägg framför sig, då ämnet berördes.

Inte heller i denna sin självbiografiska bok krossar han glasväggen, men där finns i alla fall tendenser till sprickor, då han i boken lägger sitt liv under skärskådande lupp och skallpell. Och ger också en bakgrund som mycket förklarar hans glasvägg.

Detta sker med en fullfjädrad prosa. Genom att läsa denna självbiografi förstår man hur många dåliga självbiografier man egentligen har läst.

Naturligtvis gör språket mycket, men det är främst hans utlämnande angreppssätt och tragikomiska tilltal som imponerar. Trots att han berör sitt livs små och stora svårigheter och svarta hål, främst sin alkoholism, sker det med en underliggande, molande, humor.

Boken är kronologiskt uppbyggd i tre delar. Börjar om hans barndom och uppväxt som faderlös son till byns starkt troende lärarinna. Andra delen tar oss igenom hans allt mer framgångsrika författarkarriär, med allsköns stipendier och resor runt om i världen. Sista delen, den viktigaste, berör livet in i en allt svårare alkoholism.

Genom boken får vi följa Enquist mellan exempellösa framgångar i karriären och bottenlösa privata motgångar. Berättelsen flyttar mellan, förrutom många andra ställen; Västerbotten, Israel, Stockholm, Californien, Broadway (minnesvärt kapitel), Västberlin, Paris, Köpenhamn och slutligen Island. I stort sett hela Sveriges, och en del av Europas, kulturvärld och många offentliga personligheter deltar i romanens ensemble.

Denna bok har fått mig att, om inte helt omvärdera Enquist, så i alla fall till mycket större del förstå denna man som säger om sig själv att hans ”ödmjukhet är den största i Sverige”.

Köp den! Läs den! Gör det nu! Här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: