Det gamla landet

emigration

Det är en känsla som länge legat och lurat. Den att Sverige sedan en tid allt mer tappat fler och fler företag som flytt sin kos utomlands. Nu börjar de första bekräftelserna synas.

Enligt en undersökning som löntagarkartellen Unionen gjort bland sina lokala klubbar så har vart tredje företag flyttat hela eller delar av sin verksamhet utomlands under de senaste tre åren. Och vart tredje företag nu verksamt i Sverige planerar att flytta inom de tre närmaste åren. Enligt Unionen finns dock tendenser till ännu fler utlandsflyttar. (Se DI)

Detta är, minst sagt, alarmerande.

Det är förvisso i sig inget problem att företag flyttar annorstädes. Det är inget fel i att företag rör på sig, optimerar sina levnadsvillkor, maximerar sin produktivitet.

Problem börjar dock när inte tillräckligt många nya företag uppstår. Detta mäts lämpligast huruvida de lyckas bära de mål och prioriteringar som det politiska styret hos landet önskar. Såsom sysselsättning, anställningstrygghet, skatteunderlag till att göda världens näst största men långt ifrån effektivaste offentliga sektor, et cetera.

Men det finns också en stor risk för negativa spiraler. Ju fler som ”flyr”, desto större börda för dem som blir kvar, vilket leder till att fler flyttar.

Förr eller senare, ju förr desto bättre, måste man inse att det handlar om ett politiskt strukturfel.

Man kan dra ut rätt länge på plågan. Dutta med stöd och bidrag, skruva på skattesatser några procent hit eller dit, hylla företagande och avskaffa en blankett eller två.

För även en tågolycka i slowmotion tar någon gång stopp. Helst bör man dra i bromsen innan smällen sker och passagerarna dör som flugor. Då måste man omförhandla politiken radikalt.

Radikalt sänka arbetskraftskostnaden, radikalt mjuka upp arbetsmarknadsregleringar, radikalt förbättra förutsättningarna för att investera i företag, radikalt lätta på byråkratin, radikalt sänka skatter och avgifter för företag och arbete, radikalt decentraliserad lönebildning och radikalt förbättra villkoren för företagande i allmänhet.

Alla vill vi ha ett tryggt jobb med goda arbetsvillkor. Ha tillgång till bra sjukvård, skola och omsorg. Men som systemet är upplagt i nuläget så åderlåts förutsättningarna för allt detta; företagandet i Sverige. Dags för politisk omprövning. Vi måste hitta alternativa lösningar som inte bara ger oss som privatpersoner det vi önskar i ett samhälle, utan också det som skapar förutsättningarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: