Lästips till Riksbankens direktion

stefan-ingves
Höken har landat.

Riksbanken verkar ju, med tanke på den senaste räntesänkningen, helt gå i FED:s ledband. Det vill säga, de verkar ha anammat samma bekymmer som den amerikanska centralbanken över den ekonomiska aktiviteten i stort, därmed har man övergivit det ack så viktiga inflationsmålet (som är ett slags mycket skralt alternativ till guldmyntfot).

Det politiska trycket (från alla håll) blev för stort.

Och till skillnad från den Europeiska Centralbanken tar Riksbanken heller ingen större hänsyn till penningmängden när framtida risker för inflation beräknas.

En alldeles färsk avhandling i nationalekonomi från Lunds universitet, Wavelet Analysis of Economic Time Series, av Fredrik NG Andersson, visar dock med en monetär analys av ekonomin att det underliggande inflationstrycket är ganska högt just nu.

Det finns ett stabilt samband mellan penningmängdstillväxt och inflation på lång sikt, även för låginflationsländer. Eftersom penningmängden har vuxit snabbt under de senaste åren finns det en poäng för Riksbanken att vara försiktig med sina räntesänkningar. Det finns annars en risk att Riksbanken kan hamna i en svår situation i framtiden

skriver Andersson i ett pressmeddelande (som verkar ha gått samtliga medier förbi).

Det är därför inte helt säkert att den senaste stora räntesänkningen hjälper Riksbanken att uppnå sitt inflationsmål i framtiden, utan det kan vara precis tvärtom.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: