Svenska banker och Lettland i en rävsax

Bloggen A Fist Ful of Euros har skrivit ett långt långt inlägg på engelska om varför Lettland borde släppa sin valuta fri. Här följer min tolkning och vidare funderingar.

Grovt sett kan man säga att Lettland, i nuvarande läge, går antingen åt ett eller ett annat håll.

Scenario 1: Med hjälp av ”stimulansen” i form av lån från IMF, EU och de nordiska länderna samt ett stålbad av ofattbara mått, lyckas man klara sig hjälpligt vad gäller statsfinanserna och den negativa trenden kan kanske börja vända om cirka tre år. Enorm arbetslöshet, gråt och tandagnisslan fram till dess.

Scenario 2: Man misslyckas. Tvingas trots allt släppa sin peg emot euron. Valutan rasar minst 20 %. Eftersom lånen ur utestående i euro så orsakas gigantiska kreditförluster för Swedbank och SEB. Detta kan, om det vill sig riktigt illa, leda till en statsfinansiell kris i Sverige.

Frågan man kan ställa sig, eftersom stålbadet i scenario 1 innebär frysta löner och transfereringar samt enorma nedskärningar i offentlig sektor, vad är det som säger att detta inte kommer att leda till stora kreditförluster för bankerna? Vad är det som säger att Lettland inte snart tvingas inse det som vi i Sverige fick inse på 90-talet, det vill säga att ett valutaförsvar till sist blir lönlöst.

Det finns två tänkbara alternativa lösningar, varav endast den ena egentligen är verkningsfull.

Att gå över till euron helt är ju inte ett verkningsfullt alternativ. Här finns inte samma fördel som för Sverige, dvs att få tillgång till större valutalikviditet. Det är ju inte brist på kredit som är det största problemet i nuläget och hur som helst så är ju bankerna svenska, så en Lettisk övergång till euron skulle ju inte innebära någon förändring. I stort sett är det bara en variant av utgångsläget.

Det enda verkningsfulla (och i mitt tycke rätta) alternativet, är att Sverige och våra banker tar ett större ansvar. Istället för att riskera att det smäller senare i Lettland och i värsta fall även här, bör man redan nu ställa in sig på att släppa den Lettiska valutan fri. Bankerna får släppa på sin prestige och förbereda sig på stora förluster samtidigt som det statsfinansiella komplexet får försöka göra vad man kan genom garantiprogram etc.

Som jag förstår det har dock Lettlands politiker investerat väldigt mycket prestige i valutans peggning mot euron.

Hursomhelst, det ser inte roligt ut.

3 svar

  1. Finanskrisen eller ska vi kalla den för bank krisen kan det bli så att Svenska militärer får åka till Lettland och skydda Swedebank ,Sebankens okker affärer, inget förvånar längre Anders Borg som har arbetat på Sebanken kan väl knappast vara rätt man på rätt plats. mvh Kf
    Från kari fribacken tavesta 64024 sköldinge 015750573

  2. vill passa på att bjuda in dig med din blogg på sveriges nya bloggportal bloggtrafik.net .
    registrera dig i vår topplista gratis för ännu fler besökare till din blogg.

    Välkommen

  3. Nu är medeirna troligen på uppdrag åt arisokraterna i riksdagen på jakt efter snattare och tjuvar.De behöver bara se sig själv i spegeln,jakten på de stora tjuvarna tystas ner,det blir någon enstaka som får ta hela skulden.Vi ska sitta lugnt i båtet sorgligt är det ingen förutom några Amerikanska banker som lurat oss på våra besparingar.Systemet är sjukt och någon medecin finns inte säger de som skapade krisen och nu ska få igång systemet igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: