Statlig utredning: ”censurera internet”

Idag presenterades den särskilda utredningen om hur staten i framtiden bör agera vad gäller spelmarknaden (En framtida spelreglering, löpnummer SOU 2008:124) för ansvarige minister Anders ”Che” Borg.

Nu frågar sig vän av frihet, föreslår byråkraterna fler lagar och utökat myndighetsansvar?

Svaret är ja. Lotterilagen byggs om och utökas kraftigt. Myndigheten Lotteriinspektionen får ett utökat ansvar för hela spelmarknaden och föreslås döpas om till Spelmarknadsinspektionen.

Blir det några nya inskränkningar av den ”fria” marknaden?

Ja, naturligtvis. Det statliga spelmonopolet bör utökas, enligt utredningen. Statliga Svenska Spel skall ha monopol på spelautomater, kasinon och interaktiva spel på Internet, såsom Internet-poker, Internet-bingo och skraplotter på Internet.

Föreslås utöver detta några ytterligare begränsningar av den enskildes frihet, som är så pass kraftiga att de tangerar till diktatur?

Jajamensan. Det märks att byråkrater och politiker har fått blodad tand av FRA-spaningen, IPRED och teledatalagringen. Utredningen föreslår nämligen att internet bör censureras. Detta genom att hindra svenska nätsurfare att komma åt icke godkända utländska spelsajter. I Dagens Industri kan man även läsa att förslaget innebär att man vill hindra banktransaktioner mellan dessa spelbolag och den svenska undersåten.

Finns det då inget positivt, någon liten morot som man tar som ursäkt för dessa enorma frihetsinskränkningarna?

Ja, så kan man ju lägga upp det hela och det är precis det man gjort. Att man vill censurera internet har ju ingenting med att skydda det statliga monopolet, naturligtvis inte. Man öppnar faktiskt upp den svenska spelmarknaden på ett område (frihetsreform!), det gäller då vadslagning. Att blockera IP-adresser till utländska spelbolag och hindra banktransaktioner till och från dessa beror på att man vill ”skydda” de aktörer som etablerar sig i Sverige för att bedriva vadslagning.

Det låter ju välvilligt. Synd bara att man på köpet går lika långt som Saudi Arabien, Kina, Iran med flera genom att införa nätcensur.

Se även Affärsvärlden, Aftonbladet och DN.

Annonser

Ett svar

  1. ”Utredningen föreslår nämligen att internet bör censureras. Detta genom att hindra svenska nätsurfare att komma åt icke godkända utländska spelsajter.”

    Har de inte lärt sig någonting från debatten som nu rasar i Australien? (blockering av spelsajter är ett av motiven för internetfiltrering där)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: