Vägen till fattigdom

godis1

Jaha, då satsade Riksbanken på sockerchock och vräker ut julgodis på det svenska folket.

Och nu sjunker kronan (1.9 % mot dollarn idag) och jag skulle gissa på att euron kommer att kosta uppåt 12 kronor om några månader.
krona-euro
Krona/Euro

I princip allt vi köper är importerat och kommer därmed att bli dyrare. Inflationen höjs alltså och vi får stora reallönesänkningar.

Sparande bestraffas redan hårt men straffas nu ännu hårdare. ”Köpa, inte spara”, verkar den allmänna devisen vara. Lånen och skuldsätten eder svenska folk! Ha inga pengar kvar att investera när konjunkturen vänder.

Och tillåt mig att tvivla gällande nyttan för export. Som sagt, när lagren väl har tömts skall nya subkomponenter, råvaror och tjänster köpas in utomlands ifrån. Den enda bransch som på lång sikt gynnas av ett sånt här läge är den svenska skogsindustrin. Och jag tror tyvärr inte den kan bära den svenska ekonomin (vi som inte är i den branschen kan kanske tigga till oss lite bark till barkbröd).

Och allvarligt talat, det är ju en global finanskris. Vi kan ju tillverka hur mycket exportvaror som helst. Finns det ingen efterfrågan som kan möta upp så är det ju ganska lönlöst.

Det är ett ganska vilt skott som Riksbanken satsat på. Man hoppas kicka igång systemet igen. Nog kickar man igång mer valutaflykt i alla fall.

Det här håller inte i längden. Hela det svenska bygget måste förändras!

På lång sikt är det ju ändå så att den svenska kronan har ett visst samband med realekonomin. Det vill säga, om vi ska vända skutan räcker det inte med att sänka priset på pengar och hoppas på det bästa. Penningpolitik tappar förr eller senare verkan på den ekonomiska riktningen. Ska det här landet resa sig så måste genomgripande förändringar ske för att öka produktionen och tillväxten.

Vi kan inte fortsätta med den nedmontering av svenskt näringsliv som pågått i princip sedan slutet av 70-talet. Eller skall vi gasa och blunda som i Zimbabwe?

Vi kan inte fortsätta att vara beroende av ett fåtal storföretag. För rätt som det är så kan de upphöra. Kanske Volvo och SAAB idag, kanske Ericsson och Atlas Copco imorgon. Vad skall vi då leva av? Skall staten driva alla olönsamma företag? Vem skall då dra det stora skattelasset som det kalaset kostar?

Nej, vi måste totalt omskapa företagsklimatet i landet. Små och medelstora företag måste ges utrymme att växa. Det måste löna sig att investera, ta risker och bygga upp livskraftiga företag. Privata företag är det som skapar tillväxt, välstånd. Det är det vi lever av.

Rensa upp på arbetsmarknaden. Ta bort alla hinder (verkliga hinder, inte nån blankett hit eller dit). Sänk skatterna, skapa flexibilitet, bryt ner offentliga monopol och öppna upp för nya branscher.

Vi kan inte fortsätta som nu, vi måste reformera den svenska ekonomin rejält.

Den väg vi går nu är vägen till fattigdom.

SydS, VA, DN, SvD, Marknadsliberalen, Cornucopia

Ett svar

  1. […] Karlsson’s bl…, Cornucopia?, JMW Kommunikation, Mad World, Fahlstedts betraktel…, Klotband, Mitt i steget och Jinges web och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: