Stimulansmanin eskalerar

Lars Calmfors skriver idag på DN Debatt om behovet av finanspolitiska stimulanser. Några små reflektioner.

Han föreslår bland annat att reporäntan ”omgående” bör sänkas med 2 procent, alltså mer än halveras. Ungefär som man gjorde i Storbritannien nyligen då man sänkte räntan med en och en halv procent. Pundet föll då direkt med 19 % mot dollarn.

Även om vår svenska krona har stärkts något de senaste dygnen så har den sedan i somras backat drygt 20 % mot dollarn. Vill vi verkligen riskera ett lika stort fall som en direkt reaktion på en halverad ränta?

Nu diskuteras det om det blir en ännu större räntesänkning av Bank of England. Förhoppningen är att det gigantiska stimulanspaketet som Gordon Brown har kokat ihop skall dämpa risken för ett eventuellt nytt valutaras.

Har sagt det förut och passar på att säga det igen. Flytta dina investeringar till en större valuta. Mina räntefonder i euro är de enda som har visat något som helst livstecken den senaste tiden. Och det är dumt att ha alla sina ägg liggande i den svenska skvalpvalutan nu. Det räcker med att köpkraften hos lön och inkomster har rasat i och med den importerade inflationen.

Och om man skall skjuta till en slant i form av extra barnbidrag och liknande, som Calmfors föreslår, så är det klart att låginkomsttagare troligtvis är mer benägna att konsumera dem än höginkomsttagare. Men av vad jag förstått av den liknande aktionen i USA så gav den inte särskilt stor effekt överhuvudtaget. Det är lite cyniskt att ge folk pengar (som från början är deras egna) och uppmana dem att konsumera. Särskilt cyniskt är det att ge dem till låginkomsttagare.

I ett samhällsperspektiv är ju stimulerad konsumtion något väldigt positivt i det här läget. Men i ett privat perspektiv kan man inte göra annat än att uppmana folk att hålla så hårt i sina slantar som det bara är möjligt. De enda legitima utgifterna är i princip mat, tak över huvudet och låneamorteringar.

För övrigt är jag tveksam till försök att påverka konjunkturer. Man vill så väl, men det blir lätt så fel. Ekonomin har ätit för mycket och allt har inte varit riktigt hälsosamt. Det inte roligt att inte må så bra nu, men låt oss då lägga oss på soffan för en stund och ha spyhinken i beredskap. Vi mår ju så mycket bättre när vi har rensat kroppen.

Annonser

Ett svar

  1. Medans vi har legat på soffan och mått dåligt så har andra gått och sprungit förbi oss, bättre är att vi får lite hjälp ut i den friska luften och stärka kropp och själ med arbete……..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: