Avskaffa pensionsåldern

c-walkers

Det här med pensionsålder är nästan lite heligt och tabu i Sverige, där allt som rör arbete är så standardiserat, reglerat, styrt och fastlagt.

Som svensk är man i egenskap av förvärvsarbetare hårt inmallad i ett statligt/korporativt system där man bollas mellan myndigheter och direktiv, lagar och fackliga normer. Allt uppifrån styrt, ett statistiskt lämmeltåg.

Sverige är ju väldigt speciellt på så vis att den enskilde är så (med)beroende av den offentliga kommandoran, som i sin tur är gravt beroende av tilltvingade skatter.

Bryter man ned det ännu mer på individnivå så ser man att det därmed skapas en länk mellan de som för tillfället tvingas putta in pengar i systemet, och de som likaledes tvingas ta del av pengar från systemet (eftersom systemet höjer ribban så högt).

Nu är det ju dock så att man under sin livsgång så ofta byter plats, under sitt liv får man ju en massa bidrag (barnbidrag till att börja med tex) och sjukpenning, arbetslöshetsersättning samt pension osv.

Därför snurrar i medel ungefär 80% av det en person betalar i skatt runt innan det landar i den egna fickan igen. Beroende på ens personliga balans av vilken linje man mestadels har vandrat på, arbets- eller bidragslinjen. Man skulle kunna säga att systemet tar 80 % för att administrera din livsinkomst och tar för detta 20 % i betalt.

Men, då de demografiska förutsättningarna förändras. Börjar det knaka i fogarna för denna offantliga dirigism.

Som tur är finns det en viss flexibilitet i dagens pensionslösning. Detta på så sätt att den som väljer, helt frivilligt, att arbeta längre, belönas genom högre pension. Det betyder att varje enskild person själv får välja om man vill gå i tidig pension (med låg levnadsstandard) eller hellre jobbar (och då får en bättre levnadsstandard när man väl går i pension).

Den demografiska ekvation som var upprinnelsen till denna pensionslösning är ju att det svenska folket lever betydligt längre idag, samtidigt som man tenderar att faktiskt gå i pension betydligt tidigare.

År 1965 levde man i runda slängar till 74 års ålder i genomsnitt. Samtidigt var pensionsåldern 68 år. Den statistiska livslängden som pensionär var alltså 6 år.

År 2002 levde man i genomsnitt istället till 80 års ålder. Samtidigt har den faktiska pensionsåldern sjunkit till 63 år. Som pensionär lever man då alltså i 17 år.

Det säger sig självt att det kostar systemet mycket mer att betala ut pension i 17 år istället för 6. Skulle man återgå till 1965 års nivå skulle dagens pensionsålder bli ungefär 74 års ålder. (Uppgifter utifrån minnet hämtade från OECD och SCB).

Sverige måste ta till drastiska åtgärder för att inte dras omkull av högre pensionskostnader. För det hela går helt enkelt inte ihop sig. Det är därför bra att våra politiker så smått börjar prata om det. Det handlar inte om att ”straffa” människor, eller påtvinga dem arbete för arbetets skull, utan snarare om att den ekonomiska realiteten kräver det, om vi skall kunna ha kvar det här systemet (vars existens man från början kan ifrågasätta).

Valet står inte mellan stark välfärdsstaten eller begränsad välfärdsstat, det står mellan begränsad välfärdsstat eller ingen alls. Och eftersom såväl väljare som politiker verkar vara så förtjust i det offantliga systemet så blir det någons slags spänningsfall då politiker (som har alla korten på bordet) skall kommunicera med väljare (som drömmer om en straight flush).

Det bästa vore om våra politiker tog till en rejäl signal som får folk att fatta läget. En sådan kunde vara att avskaffa den officiella pensionsåldern helt. ”Jobba hur länge eller kort du vill, pensionen är din ensak.”.

SvD Ledarblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: