Spermakris för regeringen?

sperma1

I Riksdagen ligger nu en handfull motioner om ensamstående kvinnors ”rätt” till insemination.

Bakom motionerna står folk från s, mp, fp, c och m.

Tydligen är det inte tillåtet för ensamstående kvinnor att få hjälp inom den svenska sjukvården att skaffa barn. Dels rör det sig om insemination, dels är infertila ensamstående kvinnor förvägrade hjälp till behandling och äggdonationer.

Samtliga partier är för ensamstående kvinnors ”rätt” till insemination, förutom m och kd. Moderaterna har som parti inte klart uttalat sig i frågan medan Kristdemokraterna är klart emot.

Både på Politikerbloggen och i tidningen Dagens Medicin slås nu på den stora trumman om att detta kan leda till en kris i regeringen likt den om äktenskapet.

Självklart borde det inte finnas något lagligt hinder för att ensamstående kvinnor skall få hjälp med insemination, behandling eller äggdonation. Redan idag har ensamstående tillåtelse till adoption och lesbiska par kan få hjälp med insemination, precis som heterosexuella par. Att hindra människor från att skaffa barn, när det faktiskt är tekniskt möjligt, är att sätta sig över deras personliga frihet. Därför bör Riksdagen, med de borgerliga partierna i spetsen, verka för att ändra lagen.

Det finns dock andra aspekter kring det hela som komplicerar saken.

När man i motionerna skriver om att någon har rätt, eller rättighet till något tycker jag det blir lite otydligt (därav mina citationstecken). Naturligtvis skall ingen hindras från att använda de medicinska hjälpmedel eller tekniker som finns tillgängliga, frågan är ju var gränsen går för vad som skall räknas som skattebetalarnas ansvar. Alltså betyder ”rätt” rätten till frihet från hinder eller betyder det rätten till skattefinansiering?

Med ett system av offentligt finansierad sjukvård kommer ju alltid dessa gränsdragningsproblem. Vilken sjukvård har man ”rätt” till, och vilken bör anses som ”lyx”. Detta problem finns redan idag och det kan man ha olika synsätt på. Med ett mer individuellt finansierat system blir den enskilde inte lika beroende av vad politiker och byråkrater tycker är rätt eller fel eller skäligt. Mer privat finansiering alltså.

Om man nu anser att man inte skall begränsa tillgången till inseminationer och äggdonationer så att de ej bara gäller heterosexuella och lesbiska par, utan även enskilda kvinnor, varför då inte passa på att verka för en helt fri sjukvårdshjälp att skaffa barn för alla? Det vill säga även för ensamstående män samt bögpar.

Det som i så fall behövs är tillåtelse för ensamstående män och bögpar att genom sjukvården få tillgång till surrogatmödrar och äggdonationer. Nej, jag är inte ett dugg ironisk, tycker bara att det blir fel om man stannar på halva vägen. Det blir lite utav hyckleri om man endast väljer att se till enbart kvinnor och lesbiska samtidigt som man struntar i män och bögar.

Kristdemokraterna och andra är naturligtvis i sin fulla rätt att tycka att kärnfamiljen utgör det bästa alternativet (det gör jag själv), men det är skillnad på att tycka så och att hindra andra att använda sig av de medicinska möjligheter och tekniker som finns för att skapa andra familjekonstellationer.

Nu har även Expressen vaknat.

Annonser

Ett svar

  1. Äggdonation.
    Fertilitetsbehandling med donerade äggceller kan göras på kvinnor som inte har några medicinska hinder för graviditet och förlossning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: