Skräll eller smäll?

Sitter upp mitt i natten och sänder en tanke till Torsten Jansson, huvudägare för New Wave Group. Jag undrar om han sover nu, för imorgon är det delårsrapport.

Göteborgs-Posten hade en artikel i Söndags om Torsten och hans företag som ej verkar finnas online. Jag minns inte de exakta siffrorna men belåningen var uppåt 70 procent och lagret bokfört som 40 procent av bolagets värde. Skulderna är därmed drygt dubbelt så stora som det egna kapitalet. Torsten förfäktade dock att någon nyemission inte är aktuellt. Förra rapporten var ändå hyfsad så en skräll är inte utesluten. Frågan är väl om Kosta Boda överlever julen, fixar han upp den verksamheten borde han få någon slags medalj.

För övrigt har noterats att Riksgälden numera äger en investmentbank. Det hela kändes tämligen planerat och kuppartat. Förväntar mig att landets samlade kår av ekonomijournalister gräver fram exakt hur ”systemviktig” banken var. Och varför tillät man inte nyemission och nya storägare i första hand? Bristande förtroende låter inte som någon skälig grund för tvångsförstatligande. Gräver man i Carnegies råttbo och alla turer skulle man säkert kunna få till en spännande bok av det hela.

Nåväl, vi lever i en blandekonomi och då får väl staten ta på sig risken då om våra politiker nu vill ha det så. En skattekrona förlorad och det lär bli kölhalning i pressen. Lycka till.

För övrigt hoppas jag att ingen missat att Johan Rheborg återuppväckt Percy Nilegaard. Hysteriskt roligt! Vi syns i Argentina Percy!

percy

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: