Bostadsbubblan och skojarna

percy2
Läste ett mycket intressant reportage på Bloomberg.com.

Omkring år 2002 började banker i USA göra fler och fler undantag vad gäller att kontrollera deklarationer och andra inkomstuppgifter. Istället började man lita på de uppgifter som lånetagarna själva uppgav.

Som vanligt så fanns det goda föresatser i bakgrunden. Tanken var att egenföretagare men även icke-medborgare skulle få en chans till bolån. De kan ju ha goda inkomster, trots att dessa är svåra att verifiera.

Den övriga bakgrunden vet vi. Bankerna behövde inte vara särskilt riskmedvetna, eftersom lånen såldes vidare till investmentbanker, som sedan sålde dem vidare i sin tur. FED såg till att räntan var låg så pengar var billigt. Och politikerna i Washington uppmuntrade och underlättade hela äga-bostads-karusellen.

Men, man behöver inte direkt ha varit medlem i Piraya-klubben för att lista ut vad som skulle hända… snabba pengar, kreativ bokföring, bluff och båg.

Allt du behövde var en mäklarlicens och ett antal målvakter.

Steg för steg såg det ut såhär.

  1. Mäklaren frågar en person om denna vill bli ”investerare i fastighetsbranschen”. Det enda personen behövde göra var att skriva på några låneansökningar. För detta fick personen en ansenlig summa pengar i handen. Mäklaren lovade att betala ränta och amorteringar.
  2. Mäklaren fyllde i målvaktens låneansökan, överdrev inkomsten mm. Banken lånade ut till hela köpesumman samt även extra pengar för ”renovering” etc. De extra pengarna blev till provision för målvakten samt vinst för mäklaren.
  3. Med målvaktens lån köptes ett eller flera hus. Eventuellt hyrdes de ut och mäklaren betalade ränta och amorteringar.
  4. Mäklaren raggade upp en ny målvakt som köpte samma hus fast nu till ett högre pris. Återigen kunde mäklaren ta ut en god vinst.
  5. Proceduren upprepades och utökades tills fastighetspriserna inte steg längre. Då slutade mäklare betala ränta och amorteringar, sjappade och lämnade målvakten med mångmiljonlån och sedemera personlig konkurs.

För att göra det ännu mer bedrägligt kunde mäklaren starta ett aktiebolag och se till att husen fördes över dit. När husen då bytte målvakt, gick köpesumman in i bolaget. Genom att bolaget ägde husen kunde man också arrangera falska köp, men ändå få bostadslån från banken.

Så utan att själv behöva ta ett endaste banklån kunde således en mäklare skapa sig ett eget fastighetsimperium och inte direkt behöva leva på barkbröd under tiden.

luxor_las_vegas_23

Som jag förstår det, var det så det gick det till i Las Vegas när Eve Mazzarella och Steven Grimm levde lyxliv i fastighetsmäklarbranschen under bostadsbubblans galna decennium. Mellan åren 2000 till 2007 växte antalet bostäder i Nevada med 33 %. Mellan 2003 och 2004 steg bostadspriserna med 52,4 % och ett år senare hade de ökat med ytterligare 53,7 %.

Idag är Nevada den delstat i USA som har flest bostadshus till tvångsförsäljning.

Paret Mazzarella och Grimm betecknas av Blombergs reporter som fastighetsbubblans ‘Bonnie and Clyde’. Sammanlagt tjänade de 8,7 miljoner dollar, bankerna förlorade dock 17 miljoner dollar och paret verkar idag ha brännt de mesta av det som de lyckats lura till sig.

Viva Las Vegas, Elvis has left the building osv.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: