Alliansen försvagas – äktenskapet som sprack

ringar

Nej, jag instämmer inte med KD:s åsikt i äktenskapsfrågan, det vill säga att ordet äktenskaps semantiskt skall vara förbehållet giftermål mellan man och kvinna.

Likaledes tycker jag inte att i grunden juridiska avtal mellan två personer skall administreras av religiösa institutioner. Eller att religiösa samfunds praktiker och traditioner (så länge de inte överträder någon enskild persons negativa rättigheter) skall dirigeras från Riksdagen.

Om man nu tycker att den traditionella, kulturella och religiösa aspekterna av giftermål bör särskiljas från att man kallar juridiska avtal mellan samkönade personer för äktenskap, varför då inte till exempel kalla det förra för ”sakralt äktenskap” eller liknande istället? Att politiskt bestämma och sanktionera vissa traditioner, genom att lagstifta om ords betydelser, bör inte vara en uppgift för staten.

Lite oroad blir man när man läser Per Schlingmans partimejl där han skriver att man bör ”få på plats en bättre ordning för utseende av vigselförrättare och möjligheten att återkalla förordnanden vid t ex misskötsel.”

Risken finns ju att vad som räknas som misskötsel skall börja tolkas utifrån hur de politiskt korrekta vindarna blåser. Friheten att inte anpassa sin religionsutövning (så länge de inte överträder någon enskild persons negativa rättigheter) efter den politiska maktens påbud, bör vara en självklarhet i ett fritt och demokratiskt land. Därför är det så viktigt att skilja religion från politiken och politiken från religionen.

Det som är lite oroande nu är att Alliansen för första gången har splittrats i en fråga. Det är inget enskilt allianspartis fel, det är allas fel, eftersom man inte har kunnat komma fram till en gemensam kompromiss. Samarbetet kommer onekligen att försvagas framöver. Nu får Riksdagen säga sitt, det får den annars inte göra (tänk FRA-lagen), men så blir nu alltså fallet.

Anses KD vara för svagt av de andra allianspartierna? Förväntar man sig att KD skall åka ur Riksdagen? Blir det SD då istället som får ta dess plats, eller vad är det tänkt? Alliansens framtid är hursomhelst något mer oviss än tidigare.

DN, SvD

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: