Framgång med skatt bestraffas

Vi har en skatt som kallas för värnskatten. Tjänar du lite drygt 40 000 kr är du tvingad att betala en extra statlig skatt på 5 %.

Värnskatten infördes temporärt (det finns få saker som är så beständiga som temporära skatter) 1995, ändrades 1999 och kommer inte att avskaffas av finansminister Borg denna eller nästa mandatperiod.

Skulle en regering ledd av Mona Sahlin, kanske med Lars Ohly som finansminister, avskaffa den? Troligtvis först efter att helvetet frusit till is.

Därför kan denna tillfälliga straffskatt på förvärvsinkomster (det vill säga hårt arbete) avskaffas först 2014, om en borgerlig regering då vinner valet.

Människor är olika och väljer att prioritera olika saker i livet. Om man lyckas med att få en hög inkomst så bör man inte straffas för det. Men värnskatten är just en straffskatt på framgång.

Den enda rättvisa skatten är en skatt som är platt, det vill säga lika för alla. Samma procentsats oavsett inkomst. En skatt som tas ut bara för att någons inkomst överstiger ett visst belopp är inget annat än ett utslag av avundsjuka.

Hur skulle det se ut om vi applicerade principen om bestraffad framgång på andra områden i samhället? Spöstraff av spelare i fotbollslandslaget som gör mål? Slag i magen på den artist som säljer flest skivor?

Nej förresten, jag vet den perfekta parallellen. Ju bättre valresultat, desto mindre partistöd. Nya Moderaterna har ju numera anammat partistödet och ställt sig i samma fålla som sossarna. Varför inte låta Anders Borg få ratta lite med incitamenten kring detta mångmiljardbidrag. Arbetslinjen Reinfeldt, arbetsslinjen.

Se även PJ Ander Linder, och SR.

Annonser

2 svar

  1. Det finns inga rättvisa skatter. Det som jag skapat är mitt, och det blir inte rättvist att knycka det bara för att man knyckt en lika stor procent från alla andra.

    Dessutom. Om man skulle betala lika mycket skatt allihopa, så skulle väl skatten snarast vara degressiv.

  2. Rättvisa som i likhet inför lagen, skattelagstiftningen. Men visst är skatt en form av egenmäktigt förfarande och det optimala vore att skattesystemet avskaffades.

    Jag menar naturligtvis att alla borde betala lika mycket skatt procentuellt sett.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: