Spontan ordning eller stabilt kaos?

Nicklas Storåkers skriver idag vettigt på DN Debatt om den så kallat borgerliga arrogansregeringens stabilitetsplan med tilhörande stabilitetsfond.

Lagförslaget om en stabilitetsfond uppbyggd av avgifter från bankerna kan bli en perfekt grogrund för nästa finansbubbla. Inte ett enda ord sägs om hur vi ska undvika finanskriser i framtiden.

Det föreslagna systemet kommer inte att hämma spekulativa banker, medan försiktiga banker får betala notan.

Lagförslaget har tillkommit i panik.

Redan idag finns den så kallade statliga insättningsgarantin. […] Insättningsgarantin är förvisso bra och tydlig för spararna. Men den har också inneburit att banker som tagit större risker kunnat göra det på sina konkurrenters bekostnad

Grundprincipen måste vara att bankerna – inte en statlig superfond – ansvarar för riskerna i sin verksamhet.

Japp, det verkar som att den absolut säkraste affärsidéen de kommande åren är att öppna bank, ju mer spekulativ desto bättre. Ta stora risker och sprid ut dina produkter så mycket du kan. Staten agerar därefter målvakt och notan skickas till andra banker samt skattebetalarna.

Särskilt dem som håller på med multi-level-marketing, nigeriabrev eller skalbolagsaffärer bör tänka till. Här finns ju ett ännu enklare sätt att tjäna pengar genom att ta genvägar och inte låta samvetet bestämma.

Fantastiskt, verkligen fantastiskt.

Annonser

2 svar

  1. Klotband, är texten på bilden ”avskaffa konkurrens, avskaffa konkurser” riktig? eller är det photoshoppat? Ifall bilden är riktig, har du någon info ang. det?

  2. Fiktionen överträffar verkligheten i detta fall, som tur är. Så där snyggt klädd var arbetarrörelsen i början av förra seklet, texten har dock skruvats till med hjälp av photoshop.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: