Arrogansregeringen

Övervakningsstaten, det är jag”.

Tack gode gud för HAX som fortsätter att granska det ena galna lagstiftningsförslaget efter det andra. FRA-lagen verkar ju inte bli särskilt bättre efter att ha manglats och nu droppar det ena övervakningslagen efter det andra in i rasande takt. Allt orkestrerat av Arrogansregeringen.

Man frågar sig, vilket samhälle vill de skapa genom dessa drastiska omvälvningar? ”Reformer” som man inte sökt mandat för och som saknar all form av förankring. Vad är deras plan? Deras bärande idéer? På vilket sätt blir det bättre för den enskilde människan, om hon övervakas minutiöst?

Jag tror det handlar om statismens ideologi. Denna lära där staten är det centrala och där densamma behandlas som ett självgående projekt där staten i sig är det teleologiska målet. Den nya moderata ideologin rymmer ingen åsikts om statens roll, den bara finns där och skall användas.

Såväl den klassiska liberalismens som den moderna konservatismen har en klar bild över statens roll. Dess syfte, mål och gärningar är definierad och begränsad. De olika åskådningarna kan skilja sig på dessa punkter och vara mer eller mindre stränga i sin syn på var samhället bör sluta och staten börja, men ingen av dem ser staten som samhällets utgångspunkt. Staten blir något onödigt ont som måste tämjas.

Det verkar som de nya moderaterna och den samlade arrogansregeringen har hamnat i samma fälla som socialismen. Marx menade ju att staten visst var något ont, men för att den skulle försvinna (oklart hur) var man först tvungen att inrätta en diktatur.

För övrigt anser jag att vi bör införa en fristående och oberoende författningsdomstol.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: