Hejdå köpkraft

Det finns inga ekonomiska vinster att hämta med ett medlemskap i den monetära unionen.
– Sören Wibe, ordförande för Socialdemokrater mot EMU, Kritiska EU-fakta Nr 83 Juli 2003

SEK/EURO

SEK/USD

Vad vi nu ser är en sjunkande svensk skvalpvaluta.

Detta för med sig ett ovälkommet inflationstryck, i en tid då i princip alla aktörer skriker efter en lägre ränta. Riksbanken lär inte få det lätt. Dessutom blir det samlade svenska folket fattigare då valutan förlorar köpkraft.

Men exportindustrin då? Är inte en svag svensk krona bra för våra exportföretag?
För en kort period, ja. Men så fort lagren börjar ta slut så måste ju svenska företag importera råmaterial och subkomponenter utomlands ifrån. Då börjar det bli knivigt.

Men leder inte en svag valuta till att svenska löner blir billigare för utländska företag? Då kommer de väl att lägga om sin produktion till Sverige och svensk arbetskraft?
Visst blir svensk arbetskraft billigare, men inte när så pass billig så att man står sig i den globala konkurrensen. En lönekostnad som går från 20 Euro till 18 Euro är fortfarande dyrare än 2 Euro.

Nej, vad vi ser nu är en ekonomisk utveckling som inte är bra, inte bra alls. Flytta dina pensionspengar, besparingar och investeringar bort från Sverige.

Frågan är väl bara om korthuset USA kan hålla liv i sin dollar. Dollarns uppgång estimerar jag vara tillfällig. Dels fungerar dollarn just nu som en tillflykt på grund av dess storlek. Man kan likna det vid att dollarn är den största livbåten, därmed simmar de flesta skeppsbrutna dit. Dels beror dollarns uppgång på att de amerikanska finansiella jättarna, på grund av sina förluster i finanskrisen, dragit i nödbromsen och nu tvingas likvidera alla andra tillgångar.

Samtidigt pumpar FED upp dollarns penningmängd i astronomisk takt och USA:s underskott har redan nått skrämmande nivåer. Det här är ohållbart.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: