Partiledardebatten i Agenda

Ingen lång analys men helt subjektiva reflektioner av gårdagens partiledardebatt. I bästa kvällstidningsstil sätter jag naturligtvis betyg på partiledarna.

Det var en frisk debatt som klart och tydligt visade på skillnaden mellan en sammansvetsad allians och en splittrad opposition.

Mycket är väl känt. Oppositionen vill med bidrag stampa nya jobb ur marken medans alliansen vill skapa rätt förutsättningar för att människor i så stor utsträckning som möjligt skall ha ett jobb.

Saknar dock framtidsperspektiven och de nya visionerna. Inte lätt dock när oppositionen sitter fast i gamla hjulspår. Gamla frågor ger ju gamla svar. Oppositionen lever kvar i 2006 och presenterar inget eget framåtsyftande perspektiv.

Maria Wetterstrand – 3.5 klotband
Känns som den i oppositionen som hade det starkaste framträdandet. Den enda som lyckades slå in en kil i alliansen genom det samkönade ”äktenskapet” (kalla det vad ni vill om det nu är så viktigt vad det heter, juridik är en sak, religion är något annat och det kan man inte lagstifta hit eller dit). Fortfarande bär Wetterstrand en aura av elevrådsorförande omkring sig. Politiskt korrekt patos vars klang är ungefär lika ytlig som hennes självrättfärdiga ansats är djup.

Lars Ohly 2.5 klotband
Alice i underlandet där ekonomiska samband eller ansvar intet förpliktigar. Verkar trivas bra nu när han kan tuppfäkta som ”den egentliga” oppositionen. Hans utfall och putslustiga stil attraherar säkert många som bär den socialistiska foliehatten som en smäck.

Mona Sahlin 1.5 klotband
Trött och blasé. Svag och verkar knappt palla för trycket. Har inget annat än klyschor att komma med. ”Rättvisa” är antagligen årtiondets mest missbrukade och ideologiskt platta begrepp.

Göran Hägglund 2 klotband
Hans humor är skön och han har ett resonligt tilltal. Men någon stark agitator för konservativa värden är han tyvärr inte.

Maud Olofsson2.5 klotband
Är en grovjobbande maskin som är bra att ha i laget. Men liksom Sahlin saknar hon ju en högre utbildning och det märktes ibland då finanskrisen kom på tal.

Jan Björklund 3.5 klotband
Livligast och mest offensiv. Har inte fått grepp om honom tidigare men visade att han är en av de starkare i alliansen. Körde rakt på och kunde visa skillnaden mellan de två alternativen. Retoriska poänger och laddade resonemang.

Fredrik Reinfeldt – 4 klotband
Tyckte att han visade sig från sin bästa sida. Kunde dels agera statsman och dels visa humor och bjuda till. Framträde som sig bör som den som har makten, manade till övergripande ansvar och spelade lite utav ordförande, men utan att göra det på alliansvännernas bekostnad. En typisk mjuk svenska lagledare, inte en buffel som Göran Persson. Han var inte stel och tillbakadragen utan visade att han har en personlighet. Extra plus för att han gav exempel på samtal med människor han mött inom vården, och låta åsikter därifrån bryta mot oppositionens självrättfärdiga vet-bäst-attityd.

2 svar

 1. Visst, vissa var bättre än andra, bäst påläst var nog Reinfeldt, men det var väldigt lite substans, men bra retorik.
  Maria Wetterstrand skötte sig bra och Lars Ohly har fått en roll han passar utmärkt i.
  Maude var bortkommen och Jan Björklund har jag inga intryck av alls så här i efterhand. (så där fick vi två helt olika intryck av gårdagen)
  Mona Sahlin blir ett stort njae, klarade inte av att förvandla a-kassefrågan till en verklig fråga och därigenom lät hon det bli en fråga om arbete vs bidrag.
  Göran Hägglund kom undan alldeles för lättvindigt i äktenskapsfrågan.

  Vilka som vann av rött – blått?
  Inget jag tänker fästa avseende vid, men Aftonblaskans läsare valde blått och det verkar vara för att de framstår som ett regeringsalternativ.

  Och detta börjar göra mig förbannad.

  Om man hela tiden tjötar om regeringsalternativ så kommer sossarna för alltid vara det största vänster(?)inriktade partiet och moderaterna alltid att vara det största högeralternativet.

  När jag lägger min röst vill jag lägga den på det parti jag hoppas för fram en politik som står mina åsikter närmast.

  Idag verkar det drunkna i sockervadddssliskig kompromissvilja där alla skillnader bara är kosmetiska, de enda som sticker ut något från mängden är vänstern och kristdemokraterna. och vad är det då?

  Inget utgiftstak eller 1800-talssyn på man/kvinna?

  Ge mig alternativ, annars kan vi införa diktatur där 5 mittenpartier låtsas som de har olika syn men bara byts åt vart 4’e år för att blidka massan.

 2. Idag står två block formerade emot varandra, det ena samlat och det andra splittrat. Så är liksom förutsättningarna.

  Det ger inte speciellt djupa ideologiska debatter men det är väl knappast meningen heller med den här typen av tv-framträdanden.

  Hursomhelst får man rösta på det parti som ligger en närmast, ju större det blir desto större inflytande får dem inom sitt respektive block. Och sitt eget parti kan man ju åtminstone försöka påverka inifrån.

  Som skadeskjuten borgare känns det bra att de borgerliga gjorde bra ifrån sig. Men det är klart att man önskade att det fanns någon på högerkanten som vågade driva en starkare högerpolitik.

  KD och äktenskapsfrågan handlar inte om synen på könsroller, inte heller om ”kärlek” som Sahlin (denna intellektuella gigant) påstår.

  Det handlar inte heller om juridik (partnerskap existerar ju).

  Dels handlar det om tradition men främst om religion och ytterst om exegetik.

  Precis som religion inte bör påverka politiken, lika lite bör politiken påverka religionen. Egentligen borde det bästa vara att alla kan ansöka om ett juridiskt bindande partnerskapsavtal hos exempelvis Skatteverket. Resten bör vara upp till var och en.

  Men en sådan enkel lösning vill inte Wetterstrand andra vänsterpolitruker ha för då skulle de ju missa en chans att ge traditionalister och religiösa en knäpp på näsan. Respektlöst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: