Inte mycket som hänt på fem år

Ännu ett guldkorn ur oppositionens motionsflod är skrivet av Lars Wegendal (s). Den handlar om Glasriket. Det vill säga den glastillverkning som sker här i Småland på ett närmast hantverksmässigt sätt.

”När förändringens vind blåser, bygger en del människor vindskydd medan andra bygger väderkvarnar.” Det är ett slitet ordspråk men innehåller en kärnfull sanning. Den verkar man i alla fall inte vilja ta till sig.

Visst är det synd om den småländska glastillverkningen försvinner. Men det är just bara det, synd. Produktionen är ineffektiv och skatterna är höga, det är förutsättningarna som är orsaken. Ändrar man inte på det så finns liksom inte så mycket att göra. Slänga pengar på det hela för att hålla liv i produktionen är liksom inte lösningen.

Det finns många fina industrimuseum här i Småland. Metalltrådssnurror dragna av oxar och hästar, vattenhjulsdrivna räckhamrar, tidstypiska mässingsgjuterier och masugnar. Där skulle även glasblåsandet passa in.

Gamla recept räcker inte. Fast det verkar inte Lars Wegendal tycka. Hans motion om Glasriket är till största delen identiskt med en motion som lades 2003. Den stod även Wegendal bakom, då hade han dock många fler med i båten. 2008 står han ensam.

Jag färglade texten i de båda motionerna (se bilder längst ned). Gul färg = identiskt innehåll. Grå färg = unikt innehåll. Det mest intressanta nya innehållet är märkt i turkosa och citeras här.

Idag finns det glädjande undantag som har skapat en ny framtidstro i Glasriket. Det kan inte nog understrykas hur viktigt det är att det finns ett långsiktigt perspektiv för att Glasriket ska kunna fortsätta att utvecklas.

Detta efter att ha nämnt Orrefors Kosta Boda och att tidigare ägare ”har arbetat kortsiktigt med ekonomisk vinst som huvudintresse”.

Intressant i sammanhanget är att New Wave Group AB med ‘profilen’ Torsten Jansson köpte upp Orrefors Kosta Boda 2005. Samme Jansson som numera har före detta infrastrukturminister Ulrica Messing (s) vid sin sida. Och som vill ha Pär Nuder (s) som styrelseledamot.

Torsten figurerar för närvarande i affärspressen eftersom han försöker sälja på diverse småländska kommuner företagets stora glassamlingar. Nej, ”det unika kulturarvet” doneras inte till något museum, han försöker alltså sälja det till kommunernas skattebetalare. 35 miljoner vill han ha.

Det talas för övrigt om hög belåning och överfyllda lager. Aktiekursen för New Wave Goup har sjunkit med i runda slängar 80 procent hittills i år och det viskas om förestående konkurs. Frågan är om Glasriket går att rädda, trots ”ett långsiktigt perspektiv” som inte har ”ekonomisk vinst som huvudintresse”.

För den som kan sin Ayn Rand dyker namnet James Taggart upp. Stagnation, goda politiska förbindelser och progressivt engagemang (icke för kulturarvet dock).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: