Guldkorn bland oppositionens motioner

Som flera andra har gjort har också jag botaniserat bland årets riksdagsmotioner. Har dock begränsat mig till oppositionen och endast hunnit skumma igenom den digra flod av motioner som riksdagsledamöterna lyckats prestera, för att plocka ut russinen ur kakan.

Några saker som slår en är att inget ämne är för stort (FN, oskuldsmyten) eller för litet (flytvästar, dubbdäck) för att ta upp i en riksdagsmotion. Dessutom verkar inget vara för långt bort (Colombia, Zimbabwe) eller för nära (Eksjö, Luleå).

En annan sak som blir tydlig är den skiftande kvalitén på motionerna, eller de olika genrekonventionerna som tillämpas.

Vissa motioner liknar essäer där man målar upp historia, nutid och framtid i ett försök att göra sitt förslag så stort och viktigt som möjligt, även om det bara handlar om något så simpelt som att tex kommunerna skall få större makt över friskolor. Då tar man i ända från tårna och inleder genom att tala om medeltidens klosterskolor.

Andra motioner kan liknas vid små tidningsnotiser. En flyktig tanke har fladdrat förbi riksdagsledamoten som då snabbt krafsat ner en riksdagsmotion om att detta är ”viktigt” eller ”behöver åtgärdas”.

Nog om det. Här kommer oppositionens ’bästa’ motioner år 2008…

Ulf Holm och Peter Rådberg (mp) sparar inte på de planekonomiska knivarna genom att helt enkelt förbjuda försäljningen av fossildrivna bilar från och med år 2015. Tänk, det är ju hela sju år till dess. Grabbar, varför inte passa på att åka ner till Volvo PV på Hisingen och pitcha in den idén vetja, nu när de ändå håller på att rumstrera om där.

Max Andersson m.fl. (mp) vill bland annat domdera forskningen genom att bestämma att den i större utsträckning skall handla om lycka. De vill även skapa ett lyckoindex och deras motion heter då naturligtvis ”politik för lycka”. Tack snälla politiker för att ni nu även tar hand om min sinnesstämning. Lycka till!

Lage Rahm m.fl. (mp) vill ha ”rättvisa regler för handel”. Det vill säga mer tullar och mer regler. Visserligen nämns vissa stater och unioners vettlösa jordbruksstöd. Men någon avveckling av desamma föreslås inte, bara mer tullar och mer regler.

Thomas Nihlén m.fl. (mp) vill ha förhandscensur av viss reklam. Fast de kallar det inte för censur, de kallar det för granskning, det låter ju inte lika farligt. Vad skönt att det inte tänker censurera, bara granska.

Ulf Holm och Mikaela Valtersson (mp) vill skapa en ny människa. Den Androgyna Människan skall härmed instiftas som den enda rätta typen av persona. Det skall vara normen, mall och modell för all myndighetsutövning. För att de dumma undersåtarna som inte vet sitt eget bästa skall förstå den stora ’befrielsen’ från sin gamla persona så skall ett helt batteri av åtgärder sättas in, det skall stimuleras och aktiveras än här och än där. Och som lök på laxen skall ”en långsiktig och omfattande informationskampanj” få populasen att rätta in sig i ledet.

Äntligen reagerar Gunilla Wahlén m.fl. i Vänsterpartiet på det förändrade utrikespolitiska läget! Men hur skall vi möta ett auktoritärt och aggressivt Ryssland vid EU:s östra gräns? Jo, genom att genusutbilda Hemvärnet såklart. Så fort Spetsnaz får syn på vårt genusmedvetna Hemvärn kommer de säkert att stoppa blommor i gevärspiporna och ge upp.

Mer genusmedvetenhet. Marie Granlund m.fl. (s) vill ha ”ett livslångt lärande präglat av jämställdhet”. Detta innebär att tankebyggnaden om Den Nya Androgyna Människan skall inpräntas i statsundersåten ända från kolltåren i förskolan till tiden som ’fri forskare’ på de statliga myndigheter som brukar kalla sig för universitet. Att tänka fritt är stort, att tänka politiskt korrekt är större, skulle man kunna säga.

Carina Adolfsson Elgestam och Ann-Kristine Johansson (s) tar sig an ett brinnande politiskt ämnesområde och kräver omedelbar handling. Bygg fler träbroar! Tur att vi har riksdagsledamöter som kan prioritera och skilja på viktigt och oviktigt.

För er som trodde att klimathysterin redan toppat och var på väg att sansas kan meddelas att så icke är fallet. Veronica Palm och Mikael Damberg (s) har en lång lista på ”viktiga åtgärder”, bland annat instiftandet av ”klimatcoacher” för privatpersoner.

Ameer Sachet (s) kommer med ett livsviktigt förslag. Ersätt alla plastpåsar med papperspåsar! För klimatet skull. Och temperaturen skall sjunka med flera grader liksom.

Anne Ludvigsson m.fl. (s) vill byta ut någon av de nuvarande helgdagarna och i dess ställe göra den internationella kvinnodagen den 8 mars till en helgdag. Mitt förslag: byt bort 1 Maj.

SSU:s medlemstapp verkar göra vissa svettiga. Medlemsantalet fick ju skrivas ner efter att ordentliga revisioner har gjorts. Men detta innebär ju också mindre pengar. Därför föreslår Fredrik Lundh m.fl. (s) att ungdomsförbundens ekonomiska stöd inte längre skall baseras på antalet medlemmar, utan sättas i relation till partistödet. Det skulle ju ge SSU mycket, mycket mer pengar. Så lämpligt. En av motionärerna är för övrigt Magdalena Streijffert, som avgick från Socialdemokratiska studentförbundet efter en Sahlinsk kvittoskandal.

Tommy Ternemar (s) slår ett slag för Hérbertismen och vill att livsåskådningsförbundet Humanisterna likt ett trossamfund ska få statligt bidrag. Humanisterna jämförs med en religion och Ternemar propagerar därför att man då skall inlemmas bland de samfund som skall stödjas med skattepengar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: