Mammon finns ju inte

De bärande balkarna i Mammons tempel dallrar så att takputsen snöar över börsgolven.

Tyckare och allehanda åsiktsmaskiner klär sig nu i säck och aska: ”Mammon o Mammon, varför har du lämnat oss?”

Världens makthavare, politiker och statstjänstemän, har börjat dansa kring guldkalven. De uttalar besvärjelser och trollformler, de gråter, sliter sitt hår och piskar sina ryggar röda.

Man samlas vid det gyllene altaret och tänder en jättelik eld. Miljard på miljard förs fram, slaktas och bärs upp på bålet. Dofterna av skattebetalarnas brända sedlar hoppas man skall blidka den spefulle guden.

Och visst kan man passa på att vara lite orolig nu. Det finns ofattbara summor pengar på derivatmarknaden vars egentliga värde är oklart. Fastighetsraset i USA har bara börjat, vi kommer att få se något likande i Europa. Island är i princip i konkurs, Kalifornien och Massachussets flämtar vid ruinens brant. Dessutom är obligationsmarknaden för företagslån i princip fryst.

Men, men. Trots allt detta stavas det stora problemet likviditet. Snart finns kanske inga mer pengar att låna upp. Hur länge kommer man att ha förtroende för amerikanska statspapper, 10-årsräntan sviktar redan betänkligt. USA med sina fiat-pengar kan inte låta sedelpressen löpa amock hur länge som helst, statsskulden kommer kanske en dag att välta förtroendet för hela den amerikanska ekonomin.

Då går vi en helt ny värld till mötes när USA inte länge är något ankare i världsekonomin.

Så kan det gå alltså. Därför ser vi excesserna och bugandet inför Mammon. Som en förklaring, typ.

Glöm dock inte att det är vanliga människor som du och jag som genom vårt arbete, vårt nyskapande och våra satsningar, är de som skapar välstånd. Den långsiktiga lösningen på krisen är alltså fortfarande att fritt arbeta, skapa och investera. Mammon finns ju inte, även om man kan tro det, dagar som dessa.

Se dessa skribenter av varierande synsätt och kvalitét: Pontus Schultz, Alvaro Vargas Llosa, Peter Ferrara

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: