Böcker, böcker, böcker

Var på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg nu i helgen. Eller man kanske skall kalla den för Deckar & Deckarmässan… Hur som helst så verkar den genren ha tagit över i stort sett all utgivning, åtminstone på de stora förlagen. Men här fanns även bildning och kunskap, kreativitet och nydanande uttryck.

Skådar till min förvåning skådespelaren Ola Ström. Ni vet sekreteraren Ulla-Bella i tv-serien Solstollarna. Det var inte igår direkt.Tydligen tar han ibland av sig sina glasögon och sin stickade basker och går på bokmässan som en vanlig man.

Något annat som var tydligt på årets bokmässa är religionens starka plats i det litterära samhället. Alla kristna förlag/samfund var där. Från Katolska kyrkan till Livets ord. Där fanns även judendom, islam och till och med Bahá’í representerat. Ja, även den religiösa icke-religionen med samfundet Humanisterna.

Såg föresten översteprästen Christer Sturemark snedda genom montern till ett kristet förlag. Han såg väldigt sammanbiten ut.

Bokmässan är ju lite av det svenska samhället komprimerat på några tusen kvadratmeter. Det är som samhället idag. Det är en marknadsekonomi, således all kommersialism. Men till skillnad från teatern och dess ”kulturarbetare” har författare och förläggare alltid levt på en marknad och verkar trivas bra med det. Här finns ju det där kreativa kaoset, det nydanande och smala. Som öar i strömmen av deckare.

Här finns kunskapsförlagen, populärvetenskaparna och filosofiska klassiker. Här finns de små men konstnärliga förlagen som ger ut det annorlunda, subalterna men nyskapande litteraturen. Bokmässan är en demokratisk agora av det moderna samhället av idag, med alla dess riktningar av högt och lågt, brett och smalt. Underhållning samsas med bildning och experiment.

Plus & Minus

+ Utländsk litteratur.
Lettiskt, Rumänskt, Indiskt osv. Särskilt kul är det att utländsk litteratur får ett så pass stort utrymme.Precis som Johan Hakelius en gång sa så är Sverige ju inte en kulturnation utan en naturnation (deckare). Då är det stimulerande med utifrånkommande intryck.

Antikvariaten.
Vad har hänt med antikvariaten? Utbudet lämnar mycket att önska och det verkar inte vara mycket som skiljer dagens antikvariat från närmsta loppis. På vissa håll hade man inte ens ansträngt sig att klassifiera böckerna. Vart är den branshen på väg?


Två liberala bloggare. Svensson & Norberg.


Göran Greider talade om Dan Andersson.


Bodis har tydligen skrivit en deckare.
ABF står för Adjunkt Bodström Förklarar.

Annonser

Ett svar

  1. ulla bella bok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: