Varför förespråka försämring för polisen?


Motarbetade av fack, arbetsgivare och SvD.

Maria Abrahamsson på SvD:s ledarredaktion har skrivit en hel del om det nya arbetstidsavtalet för poliser. Ett avtal som bestrids av enskilda poliser, främst i Stockholm och Malmö men även av många i Göteborg och övriga delar av landet. Hon försvarar avtalet. Jag har svårt att förstå varför.

Visst skall polisen öka sin närvaro i samhället. Visst skall polisen arbeta på kvällar och helger, eller närhelst brottsligheten sker. Men varför skall det ske genom att de ska jobba mer för lägre lön?

Polisfacket har uppenbarligen inte lyckats väl i sin uppgift. De har inte kunnat representerat sina medlemmar på ett fullgott sätt.

Polismyndigheten gör, genom det nya avtalet, sig själv till en mycket oattraktiv arbetsgivare. Det är mycket olyckligt. Tänk på hur det blev när skolan kommunaliserades. Läraryrket tappade status och har numera svårt att rekrytera dem med höga studieresultat, få har det som förstahandsval . Skall vi tillåta att polisyrket går samma väg?

Är det bra att erfarna poliser med stor kompetens nu säger upp sig eller går ned i tid (jo jag vet personligen flera som avser den vägen vandra)?

Borde man inte som borgerlig värna om en av statens viktigaste kärnuppgifter? Det tycker jag. Att polisen tidigare har bra villkor är ingen ursäkt för att de nu bör få försämrade villkor. Har jante-lagen blivit en del av SvD:s ledarredaktions profil? Synd i så fall. Det är bra att polisyrket har bra villkor. Vi behöver stimulerade poliser med goda incitament.

Polisyrket är för många ett kall. Man går inte till jobbet bara för lönen, man vet att man också uppfyller en viktig samhällsuppgift. Men denna hängivenhet har gjort att man länge utnyttjats nästintill hänsynslöst av sin arbetsgivare. Lite som sjuksköterskorna som länge dragits med sitt Florence Nightingale-syndrom. Idag kan dock sjuksköterskor söka sig till privata arbetsgivare, det har fått landstingen att åtminstone börja ändra på attityden något. Poliser kommer ju dock alltid att vara hänvisade till ett arbetsgivarmonopol. Därför måste man vara extra uppmärksam på hur de behandlas som anställda.

Den så kallat borgerliga regeringen borde satsa på lag och ordning. Det är ju en borgerlig paradgren som har stort stöd i folkdjupet. Vi bör öka polisens närvaro i samhället, då och där de behövs som mest. Men gör inte det genom att försämra villkoren för polisyrket. Vi behöver fler poliser, men vi behöver såväl kvantitet som kvalitét. Vad som inte behövs är försämrade villkor för poliser.

Polisförbundet i Stockholm kämpar ståndaktigt mot det nya avtalet, besök deras sajt Blåjus.nu för att ta del av deras synpunkter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: