Visst har vi regler men vem är ordningsman?

Sverige är unikt på så sätt att vi saknar en författningsdomstol. Förslag från regeringen som strider mot grundlagen kan därför inte stoppas på formella grunder av en oberoende instans. Lagrådet finns förvisso och kan påpeka fel och brister, men den behöver regringen inte bry sig om ifall de inte vill.

Sossarna har länge varit motståndare till en författningsdomstol. Varför ska man lägga band på politiken? Med en oberoende instans såsom en författningsdomstol skulle det ju i princip bli omöjligt att införa en femprocentig engångsskatt på pensionsförvaltande livförsäkringsbolag, så som gjordes 1986. Och hur skulle det gå med att införa ett utökat bemyndigande av FRA?

Nja, sånt där är ju inte riktigt lika enkelt längre. Som medlem i EU så är vi ju underställda Europakonventionen om mänskliga rättigheter, som har infogats i svensk grundlag. Så att motsätta sig en författningsdomstol eftersom det skulle lämna mindre utrymme för politiken är inget gångbart argument. Vi har redan en grundlag som sätter ramar, den är en kodifiering av de demokratiska spelreglerna. Problemet är att den får sånt litet utrymme.

Tvister om procedurer och grundläggande rättigheter skulle få större utrymmeoch ge en större medvetenhet i den svenska debatten om de avgjordes här, i en svensk författningsdomstol och inte i domstolen i Strasbourg.

Svenska medborgare skulle med en författningsdomstol få en mycket större kunskap om författningsfrågor om det i medierna ställs upp två klara kontrahenter, å ena sidan en klåfingrig regering, å andra sidan en domstol som påpekar exakt vilka lagar politikerna bryter emot. Som det är nu är folk hänvisade till lite diffust tjabbel i konstitutionsutskottet.
Svenska politiker skulle förhoppningsvis få en större respekt för politikens regler och gränser om det fanns en svensk författningsdomstol som emellanåt slår dem på fingrarna.

Medborgarrättsrörelsen har startat en namninsamling för en författningsdomstol. Skriva under gör du här.

Läs även om den pågående grundlagsutredningen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: