Socialismens misslyckande

Den amerikanska staten tar över bolåneinstituten Freddie Mac och Fannie Mae. Precis som Stefan Karlsson skriver var det det enda alternativ som var gångbart politiskt.

Men det är ju långt ifrån önskvärt. Detta innebär ju att skattebetalarna får ta smällen. Det får de göra för att det är dom själva som subventionerat de lån som lånats ut. Förväntningarna att staten (skattebetalarna) stått som garant är ju det som gjort att dåliga lån har beviljats i övermåtta. Det handlar om, som Johan Norberg påpekar, statliga/privata hybrider där tanken bakom var att de därmed skulle vara mer ”snälla”. Det vill säga: mer långsiktiga och socialt ansvarstagande. Men det är som vanligt med socialism. Det funkar inte i praktiken.

Det man kan önska nu är att bolåneinstituten snart styckas och privatiseras, fullt ut, samt att något liknande monster aldrig mer skapas.

Att dumvänstern inte förstår grundläggande ekonomi, utan skyller på kapitalismen och den fria marknadens betydelse för det inträffade, kan man läsa om här och här.

Annonser

4 svar

 1. Intressant att du menar att F & F inte var privat ägda. Vad kan det kallas, dumhögern?

 2. Jag har aldrig påstått att de inte var privat ägda. Jag skrev att de var statliga/privata hybrider, att de inte var privatiserade fullt ut etc. F & F är nämligen så kallade GSEs (government sponsored enterprises ) = socialism. Som sagt, dumvänstern…

 3. Men snälla du!! Du är helt pantad eller en omoralist propagandist? Wall street socialismen kommer inte att räcka den här gången min vän. Du kan fortsätta att sprida dumheter mellan systemet exploderar i ansikte på dej. Vad ska du säga när resten av systemet kollapsar? Att de inte var privata aktörer? haha. Nu ska daddy state rädda den ”invisible hand mess” som många gånger förut. vem betalar? De strackars satarna som betalar skatt. Marknaden är underbar!

 4. ”När resten av systemet kollapsar” så kommer jag att säga att det är bra att företag som inte klarar konkurrensen försvinner.Det skapar uttrymme för konkurrenskraftiga företag som hållit huvudet kallt under den föregående bolånebubblan.

  Problemet är ju att i det konkreta fallet så handlade det ju inte om marknadens osynliga hand utan om STATENS SYNLIGA HAND. Att skattebetalarna får betala är skit rent ut sagt men beror på statlig intervention, inte att amerikanska bolånemarknaden har varit fri (för det har den inte varit, 50 % av lånen har garanterats av staten).

  Ska försöka uttrycka mig så logiskt som möjligt.

  Krisens orsak
  Orsak: staten har garanterat bolån, därmed har marknaden satts ur spel.
  Konsekvens: Bolånekris.

  Det aktuella nuläget
  Orsak: staten socialiserar bolåneinstitut.
  Konsekvens: staten dämpar tillfälligt den kris man själv orsakat, men måste börja släppa sin klåfingriga (och synliga) hand från marknaden annars kommer fler kriser på lång sikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: