Dagen efter

Är det bara jag som är glad över att Riksbanken höjde räntan igår med 25 punkter?

Banker, fack och arbetsgivarorganisationer har uttalat sig emot räntehöjningen.Och visst gör det ont när knoppar brister, men meningen med en fristående centralbank är ju att oberoendet skapar uttrymme för att ta obehagliga beslut.

Ingen är ju så dum att man drar åt tumskruvarna på sig själv. Då behövs den fristående Riksbanken som gör det åt dig istället. Men nu ser vi hur särintressena obstruerar som obstinata barn och det verkar inte vara någon hejd på all gråt och tandagnisslan.

Men räntehöjningen var bra. Den är bra för produktiviteten, rationaliseringen av ekonomin och på lång sikt tillväxten. Om företag går i konkurs, banker får lägre vinst och folk blir arbetslösa, så beror det inte på att räntan är ”för hög”. Det beror på en oflexibel arbetsmarknad och en dålig näringslivspolitik med för höga skatter och för många regleringar.

Och det är bättre att ta en lite djupare ekonomisk nedgång, som går över relativt snabbt, än att leva med en något ytligare ekonomisk nedgång som hänger kvar i många långa år.

DDR:s sista utpost på jorden, det vill säga Dalademokratens ledarredaktion, förklarar nu att inflationsmålet borde tas bort och att politiker skall bestämma över valutan och räntan. Man tycker alltså att den politik som förde landet till ruinens yttersta brant borde få en chans till. Antingen så har man inte fattat det här med kausalitet eller så förespråkar man fattigdom. Ju fler fattiga desto bättre uppenbarligen.

Och sen allt det här snacket i den allmänna debatten om kärninflationen.Det är ett bisarrt mått, ensidigt, missvisandeoch inte alls ett särskillt bra sätt att förutsäga framtida konsumentprisutveckling. Kärninflationen är inte nått magiskt mått som påvisar den ”underliggande” inflationen, det är bara ett mått bland flera, fast med sämre underlag. KPI är det mått man bör titta på för att få hela bilden av inflationen.

Annonser

Ett svar

  1. Avreglera, privatisera och liberalisera mera! Inklusive valutan! Sedan borde man fan nån gång sänka skatterna och avskaffa regelkrånglet. Det är själva fan att det sitter en borgerlig regering vid makten som beter sig som en socialdemokratisk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: