Klarar Reinfeldt hyckleritestet?

Ta socialdemokraterna och FRA: inte ens Thomas Bodström själv kan väl ta Thomas Bodström på allvar som principiell försvarare av den personliga integriteten. Samtidigt är ledningens hyckleri i den här frågan kanske den enda substantiella förnyelse som socialdemokratin genomgått under Sahlin. Eftersom man tvingats hyckla för att få vara med och sparka, kommer man inte att kunna gå tillbaka till den gamla Bodströmretoriken. I alla fall inte helt och hållet.
– Katrine Kielos i Fokus

Daniel Braw, Helsingborgs Dagblad, kommenterar Kielos kolumn i att det är ett skralt resultat för Socialdemokraternas och Sahlins förändringsarbete. Men han noterar också att det nämnda kan gälla för politiken i stort. Och här blir jag orolig för en annan politisk förändring, Moderaternas. Den förändringen känns inte lika fejkad.

Jag tolkar Kielos text som att hyckleri baklänges kan vittna om att principer trots allt fyller en funktion i politiken. Och trots allt är det väl Alliansens förmenta borgerlighet som ger motståndet bränsle i FRA-frågan. Genom hycklande tvingas regeringen backa, lite, men så verkar ju deras frihetliga värderingar vara små.

Därför är de Nya Moderaternas vänstergirande så skrämmande. Än så länge handlar det mest om valtaktik, men mer och mer verkar kopior på socialdemokratiska principer också smyga sig in. Men om Moderaterna börjar anamma vänsterns principer i större utsträckning är hoppet definitivt förlorat. Då försvinner möjligheten att få dem att backa i frihetliga frågor, för de kan då inte tvingas ”hycklas” tillbaka till en sådan ståndpunkt.

Annonser

Ett svar

  1. […] mm | JohanNorberg.Net igen | Bharfot | Krooks Kommentarer | Hasse Boströms politikblogg | Hax #3 | Klotband | svt.se – SVT Opinion – bloggen | svt.se – SVT Opinion – bloggen igen | svt.se – SVT Opinion – […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: