Judehatets Chavéz

Samma dag som Sverige deklarerar att man inte vill komma på örlogsbesök i Ryssland så verkar den ryska flottan ha hittat en vänligt sinnad hamn i Venezuela.

Appropå Venezuela. Hugo Chavéz, clownen från Caracas, är fortfarande något av en hyllad framtidsman för många inom vänstern.

Läste en intressant kommentar i Wall Street Journal om hur antisemitismen gått hand i hand med hans egna hopkok av politiska principer ”Chávismo”.

Sedan Chavés tog makten 1999 har landets judiska population fått märka av ett allt hårdare tryck. Statliga medier, under Chavéz kontroll, har spridit anti-semitiska traktat och bland hans supportrar har det ökända Sion vises protokoll distribuerats.

Framstående judiska ledare har offentligt anklagats för illojalitet med ”den Bolivariska saken”. Anklagelser har uttalats om att judiskägda banker står bakom komplotter mot regimen. Razzior har, i provocerande syften, genomförts gentemot Judiska skolor och föreningar.

Bakgrunden till judehatet är en grumlig uppfattning där Israel utmålas som imperialistiskt och Chavéz gör bland annat liknelsen mellan Venezuelas indianer och det palestinska folket. Fast det som kanske mest är till Israel nackdel i sammanhanget är dess nära band till USA. Chavéz aversion mot USA är ju i det närmaste patologiskt.

Varför den religiösa gruppen judar skall skuldebeläggas för staten Israels påstådda missgrepp är dock högst oklart. Men det handlar om tankar som manglats genom en häxbrygd av marxism-leninism, Castroitisk post-kolonialism och tankegods från argentinska högerpopulistiska förintelseförnekare.

Den katolska traditionens anti-semitiska gods (”judarna dödade ju Jesus”) spelar också in. I ett jultal från 2004 gör Chavés just denna koppling:

The world has enough for everybody, but it happened that some minorities—the descendants of those who crucified Christ […] took possession of the riches of the world.

Regimens anti-sionistiska ståndpunkter har naturligtvis även spridit sig ner till gatu-buset som gått från ord till handling genom vandalisering av synagogor.

En tredjedel av den judiska populationen i Venezuela har flytt.

Frågan är om Chavés understöd av judehat är ett problem för den svenska vänstern. Även hos dem finns de hatiska affekterna mot Israel, och även hos dem finner man ibland övertramp som gränsar till judehat. Minns det organiserade hatet utanför judiska församlingen då man där firade Israels 60-årsdag.

Och oftast är det inte den demagogiska ledaren som är det stora problemet, utan alla de som hänrycks och är beredda att gå hans ärenden.

Annonser

3 svar

  1. Ingen koll på apostroferna? Det ska vara en grav över a, inte en akut över e. Eller ingen alls. 😉

    Sen är nog inte Chàvez så där allmänt och okritiskt hyllad i vänstern som du tror, i alla fall inte i den del av vänstern jag tillhör.

    http://www.internationalviewpoint.org/spip.php?article1505

  2. Så skriver man fel själv också. Meddela gärna vilket språkfel jag gjorde i den förra kommentaren.

  3. Jag brukar inte bry mig om hur socialistiska virrpannor stavar sitt namn men tack för påpekandet.

    Och jag vet inte i vilken fråga som någon trotskist någonsin fullt ut har hållit med någon annan socialist. Jag trodde i och för sig att er rörelse dog redan 1940, men lycka till med världsrevolutionen och att elda de trotskistiska ”massorna”. Det finns få som kan skriva lika långtråkiga traktat som trotskister, ni är socialismens motsvarighet till Jehovas Vittnen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: