Spännande läge, men vad sysslar (s) med?

Det är spännande just nu på den svenska politiska spelplanen. Spännande och skrämmande.

Moderatledningen har bunkrat sig i FRA-frågan. Vilket oppositionspartierna spelar på. Samtidigt växer det inomborgerliga motståndet/apatin. Socialdemokraterna dras med en otydlig politik, otydligt regeringsalternativ och en svag ledare. Addera dessutom att folkhemsnationalistiska Sverigedemokrater verkar vara på väg in i Riksdagen och att (kd) dessutom ligger illa till vid riksdagsspärren. Förutsättningarna för den svenska blockpolitiken ser således ut att förändras.

Intressant nu är att studera socialdemokraterna. Deras utspel och arbete i Riksdagen. Tittar man på dom budgetmotioner som sossarna har lagt fram sedan maktskiftet är dom faktiskt hafsverk. Deras förslag är inte finansierade och partiet kan inte ens lägga fram en budget som går ihop ekonomiskt. Axelmakten Persson-Nuder är uppenbarligen bortkopplad.

Kul är också att se hur socialdemokrater nu börjar säga emot varandra. Senast var det den bortre parantesen i A-kassan.

Ett lite oväntat utspel är det om att tredubbla antalet värnpliktiga, som görs av Anders Karlsson, ordförande (s) försvarsutskottet. Fast i själva verket handlar det om, som så ofta vad gäller socialdemokratisk politik, att öka kvantiteten genom att devalvera. Värnplikten skall nämligen förkortas till 3-4 månader! Det handlar alltså om någon slags PRYO-verksamhet.

Karlsson menar att fler får insyn i Försvarsmakten genom detta. Men jag tror att med en yrkesarmé så skulle man inte vara beroende av tvång utan på goda medierelationer, utbildning och opinionsbildning.

Vidare menar Karlsson att det skulle bli lättare att hitta de bäst lämpade. Jag tror att en yrkesarmé skulle bygga på en mer human människosyn där tvång inte är grunden för att locka till sig bra personer i en så viktig verksamhet. Ett anställningsförhållande bygger på ömsesidig frivillighet och för arbetsgivaren är det nödvändigt att tillhandahålla goda anställningsvillkor om man vill locka den bästa arbetskraften.

Slutligen påstår Karlsson att Hemvärnets skyddsstyrkor förbättras genom att 15 000 personer tvingas till 3-4 månaders PRYO i Försvaret varje år. Men jag tror att med en yrkesarmé så skulle Hemvärnet kunna utgöra en alternativ väg in i Försvaret för dem som har ett intresse men inte är beredda på Försvaret som yrkesval.

I grunden handlar det om människosyn. Vill man ha ett system som bygger på tvång eller frivillighet?

För övrigt verkar Mona Sahlin ha gått med i Miljöpartiet. Sveriges oljeberoende skall brytas fram till år 2020. Någon som har några svenska oljekällor i bakfickan? Ute i Nacka kanske? Och som vanligt var alla vidlyftiga löften ofinansierade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: